Heiligen

- Zoeken

Allerheiligen

Feestdag Allerheiligen

Allerheiligen is een kerkelijk Hoogfeest dat valt op 1 november. Deze feestdag is ingesteld om alle heiligen en martelaren, bekende en onbekende te eren.

In de begindagen van het christendom was het de gewoonte om de verjaardag van de dood van een martelaar te laten plaatsvinden op de plaats van het martelaarschap.

In eerste instantie werden alleen martelaren en Sint-Johannes de Doper vereerd met een speciale dag, andere heiligen werden geleidelijk aan toegevoegd. Maar de Kerk vond dat elke martelaar moest worden vereerd, en stelde een gemeenschappelijke dag in voor alle heiligen en martelaren.

In het jaar 835 werd door Gregorius IV op 1 november het feest van Allerheiligen ingesteld, ter herinnering aan de overbrenging van de relieken van de eerste christelijke martelaren naar het Panteon door Bonifatius IV in 610.

De volgende dag wordt Allerzielen gevierd.

In 1006 plaatste paus Johannes XIX het feest van Allerzielen op 2 november, de dag na Allerheiligen, waarmee deze dag nauw verbonden is. Er is echter een verschil tussen deze twee op elkaar lijkende feestdagen: met Allerzielen worden alle overleden gelovigen herdacht. De nabestaanden plaatsen dan bloemen op het graf van hun dierbaren.

Afbeelding: 'La Toussaint' door Émile Friant, 1888.

Zie ook: Allerheiligen - 1 november