Heiligen

- Zoeken

Heilige Theoderik - Heilige Rombout - 1 juli

Heilige Theoderik

Heilige Theoderik

(† 1 juli 533)
Priester, kloosterstichter, abt
Patroon van Reims

Theoderik (Dietrich, Thierry) werd geboren in Frankrijk. Hij was de zoon van Heer Marcard, die ook als bandiet de wegen onveilig maakte.

Op zijn huwelijksdag werd Theoderik zich bewust van zijn religieuze roeping. Hij ging te rade bij de heilige Remigius van Reims die het huwelijk ontbond, het was immers nog niet geconsumeerd. Zijn bruid deelde zijn religieuze gevoelens niet en keerde naar haar familie terug.

Theoderik ging in de leer bij de heilige Remigius en stichtte later het klooster Mont d'Or in Reims, waarvan hij de eerste abt werd. Hij had het genoegen zijn vader, die zich tot het christendom bekeerd had, in het monastieke leven te verwelkomen.

De heilige Theoderik overleed op 1 juli 533 in Reims. Hij is de patroon van Reims en wordt aangeroepen tegen reuma en koorts.

Weerspreuken

Is de eerste juli regenachtig,
heel de maand wordt twijfelachtig

Op Sint-Theoderiksdag,
werk op het veld dag en nacht vermag

Heilige Rombout van Mechelen

Heilige Rombout

(† 775)
Bisschop
Patroon van Mechelen

Volgens de overlevering werd Rumoldus (Rumboldus, Rombout) geboren in Ierland of Schotland als zoon van de Schotse vorst David. Hij werkte als geloofsbode samen met de Heilige Bonifatius, Heilige Lambertus van Maastricht, Liafwin en Heilige Willibrordus.

Samen met de heilige Guntmar van Nivesdonck stichtte hij in Lier een klooster.

Rombout reisde naar Rome en woonde tegen het einde van zijn leven in de omgeving van Mechelen, waar hij in 775 door rovers overvallen en doodgeslagen werd.

Recentere bronnen berichten over de heilige Rombout als bisschop van Dublin; hij zou zijn ambt echter neergelegd hebben om als geloofsbode in Mechelen te kunnen werken.

Afbeelding: de heilige Rombout predikt in de buurt van Mechelen door Borremans.