Heiligen

- Zoeken

Heilige Albinus van Vercelli - 1 maart

Heilige Albinus van Vercelli

(† 1 maart 451)
Bisschop

Over de heilige Albinus (of Albino) van Vercelli is weinig bekend, zijn verering zou erg oud zijn. Hij leefde in de vijfde eeuw en werd in 415 bisschop van Vercelli (Italië). Albinus nam het bestuur van het bisdom over in woelige tijden, namelijk in de periode waarin Aetius de Hunnen en Goten versloeg, die overal vernielingen hadden gezaaid. In 406 verwoestten de hordes van de Ostrogoten, geleid door Radegast, Vercelli. Vier jaar later gebeurde hetzelfde door de Visigoten onder leiding van Alaric.

Albinus besteedde de rest van zijn leven aan de heropbouw van zijn bisdom, wat hij met toewijding deed. Op de ruïnes van de vroegchristelijke basiliek, gebouwd door de heilige Eusebius, en het graf van de heilige martelaar Theophrastus, liet Albinus een nieuwe kathedraal bouwen. 

Toen de bouw van de kathedraal voltooid was beloofde de heilige Germanus van Auxerre, bisschop van de gelijknamige stad, dat hij, bij zijn terugkeer van een onderhoud met keizerin Galla Placidia in Ravenna, de kathedraal van Vercelli zou inzegenen. Germanus overleed echter voor hij die belofte kon vervullen op 31 juli 448 in Ravenna. Het was zijn laatste wens om in de kathedraal van zijn geliefde Auxerre (Bretagne) begraven te worden. Om aan die wens tegemoet te komen werd zijn lichaam gebalsemd en, begeleid door de keizerlijke garde, naar Gallië vervoerd. Toen de begrafenisstoet aan Vercelli voorbijkwam, wilde Albinus dat de kist van de heilige Germanus de kathedraal zou worden ingedragen voor de rite van toewijding. Zodra de heilige de kerk binnenging, werden op onverklaarbare wijze alle kaarsen aangestoken, als een teken van deelname aan de heiligingsceremonie.

De heilige Albinus van Vercelli stierf op 1 maart 451. Hij is de patroonheilige van Pella (Italië) en wordt gewoonlijk afgebeeld als bisschop met een bisschopsstaf.

Afbeelding: 'Madonna met Kind op de troon en de heiligen Amelius, Laurentius, Albinus en Amicus' door Paolo Caylina de Oude, genaamd Paolo da Brescia, 1458.

Weerspreuk

Sint-Albijn,
verandert suiker in azijn.

(Het weer in maart kan nog veranderlijk zijn.)

's Morgens van den eerste maart,
zegt men welkom aan de kwikstaart.