Heiligen

- Zoeken

Heilige Amelberga van Gent - 10 juli

Heilige Amelberga van Gent

(† 690)
Weduwe, kloosterlinge
Patrones van Gent en Temse

De heilige Amelberga (of Amalberga) werd geboren in het hertogdom Brabant, als verwante van de Heilige Pepijn van Landen.

Reeds op jonge leeftijd huwde zij met graaf Witger van Hamme en schonk hem drie kinderen die allen later heilig verklaard werden: de heilige Goedele van Brussel, de heilige Emebert en de heilige Reineldis.

Amelberga stond erop om haar kinderen zelf te onderwijzen, in bijzonder op het vlak van religie.

Toen haar jongste kind de ouderlijke zorg was ontgroeid, trokken Amalberga en Witger zich beiden terug in een abdij; Witger koos voor de benedictijner abdij van Lobbes (België); Amalberga trok zich terug in gebed en ascese in de abdij van Maubeuge, waar zij de sluier ontving uit handen van de heilige Willibrordus.

Volgens een populaire legende stak de heilige Amelberga van Gent eens een meer over op de rug van een reusachtige steur.

Zij overleed op 10 juli 690 en werd aan de zijde van haar echtgenoot in de abdij van Lobbes begraven. In 1073 werden haar relieken overgebracht naar de abdijkerk van Sint Pieter in Gent.

De heilige Amalberga van Gent wordt aangeroepen tegen kneuzingen, koorts en pijn in de armen. Daarnaast is zij de patrones van Gent en Temse.

Afbeelding: Schilderij van de heilige Amelberga door Fernand Schuerman, 18de eeuw.

Weerspreuken

De weerspreuken van vandaag hebben beide te maken met de bijen die gaan uit zwermen door de warmte. Verder vermelden we ook nog enkele weerspreuken die gewijd zijn aan de heilige Laurentius en de heilige Zeven zonen van Felicitas.

Met Sint-Amelberga moet men hopen,
dat de honingdeur gaat open.

Met Sint-Amelberga,
gaat de honingdeur open

Sint-Laurentius,
bescherm ons tegen 'den brand' in 't vlas

Regent het op Zevenbroedersdag,
dan het nog zeven weken regenen mag