Heiligen

- Zoeken

Heilige Margarita van Schotland - 10 juni

Heilige Margarita van Schotland

(° 1044 - † 1099)
Koningin van Schotland

De heilige Margarita (Margaret) werd omstreeks 1044 in Reska, nabij Nádasd, in Hongarije geboren. De grootvader van Margarita, Edmund Ironside, had zich namelijk gevestigd in Hongarije, nadat hij voor de Deense koning Knud, die Engeland bezette, op de vlucht sloeg. 

Nadat de heilige Edward de Belijder, de grootoom van Margarita, de bezetters verjaagd had, werd Margarita aan zijn hof in Engeland opgevoed.

Edward slaagde er echter niet in om de Normandische troonpretendent Willem de Veroveraar af te weren. Na de slag bij Hastings vluchtte Margarita in 1068 naar Schotland en huwde er twee jaar later met koning Malcolm III.

Margarita schonk Malcolm zes zonen en twee dochters. Zij was een vrome, zeer geliefde koningin; zij zette zich in voor betere leefomstandigheden en opleiding van het volk en maakte komaf met oude Keltische gebruiken.

Samen met aartsbisschop Lanfranc van Canterbury stichtte zij de beroemde benedictijnse abdij van Dunfermline. Margaret overleed in november 1093 in de Schotse hoofdstad Edinburgh. Zij werd, aan de zijde van haar al eerder overleden echtgenoot, bijgezet in de abdij van Dunfermline.

Tijdens de Reformatie werden de relieken van Margarita en Malcolm naar Madrid gebracht.

Afbeelding: 'Margaret, Queen of James 3rd. of Scotland', ingekleurde gravure door Henry Shaw, ca. 1843.

Weerspreuk

Heeft Margriet geen zonneschijn,
dan zal het een natte zomer zijn.

Op de oude weerkalenders vinden we vandaag Margarita van Schotland terug. Zij is een echte regenheilige, haar bijnaam is 'de regenvrouw'.