Heiligen

- Zoeken

Veertig Martelaren van Sebaste - Heilige Blanchard - 10 maart

Veertig Martelaren van Sebaste

(† 320)

In 320 stierf een groep van veertig christelijke soldaten op bevel van keizer Licinius Licinianus de marteldood in Sebaste (Armenië). De martelaren werden gedwongen om naakt over een bevroren meer te marcheren nadat zij geweigerd hadden hun geloof af te zweren. Op de oevers van het meer bevonden zich warme baden en warm eten voor degenen die bereid waren het christendom af te zweren. 

Slechts één soldaat was hiertoe bereid omdat hij de kou niet langer meer kon verdragen. Een Romeins officier die toezicht hield op de baden verklaarde dat hij deze houding een soldaat onwaardig vond en nam prompt de plaats van de man in kwestie in.

Nadat ze de nacht naakt op het bevroren meer hadden doorgebracht werden allen bij het aanbreken van de dag op de brandstapel geworpen.

De dood van de martelaren van Sebaste dateert uit de laatste periode van de christenvervolgingen. Zij werden herhaaldelijk geprezen door o.a. de heilige Basilius en de heilige Gregorius van Nyssa. Door de hervormingen n.a.l.v. Vaticanum II in 1969 werd de cultus van de HH. Veertig Martelaren van Sebaste echter van de kalender geschrapt.

Afbeelding: muurschildering van de HH. Veertig Martelaren van Sebaste in de kerk van Panagia Phorbiotissa in Asinou (Cyprus), 1105.

H. Blanchard van Nesle-la-Reposte
(† ca. 650-660)
Kloosterling

Heilige Blanchard
 
Blanchard (Blanchardus, Blankaard) van Nesle-la-Reposte (bisdom Troyes, Frankrijk) was monnik in het benedictijnse Sint-Petrusklooster. Koning Clovis stichtte dit klooster in 501 als een dubbelklooster. Enkele decennia later verloor het klooster zijn vrouwelijke afdeling en huisvestte het klooster enkel nog monniken, waarvan Blanchard de bekendste was. Hij overleed tussen 650 en 660.

Aan de rand van Nesle-la-Reposte, in de richting van Villenauxe la Grande, bevindt zich een fontein toegewijd aan de heilige Blanchard. Het geneeskrachtige bronwater zou reuma genezen en er wordt beweerd dat iedere zwangere vrouw die van dit water drinkt, een zoon zal krijgen.

Afbeelding: fontein van de heilige Blanchard in Nesle-la-Reposte, 1878 (foto door Office de Tourisme de Esternay).

Weerspreuk

Zo 't vriest op veertigmartelaarsnacht,
dan veertig dagen wordt nog wacht.

Als de vorst de Veertig Martelaars brachten,
dan houden zij die nog veertig nachten.

Zoals men 't weer op Blankaard vindt,
zo blijft het veertien dagen met zijn wind.