Heiligen

- Zoeken

Heilige Godebertha van Noyon - 11 april

Heilige Godebertha en Sint Eligius

(° 640 - † 700)
Abdis
Patrones van Noyon (FR)

De heilige Godebertha van Noyon werd in de zevende eeuw in Boves nabij Amiens (Frankrijk) geboren. Hoewel haar ouders een geschikte huwelijkspartner voor haar wilden zoeken, aspireerde Godebertha een religieus leven.

In 657 werd ze moniale in Noyon en ontving uit handen van de heilige Eligius de sluier. Later werd zij ook zijn adviseur.

Koning Clotarius III schonk haar een huis in Noyon dat zij omvormde tot klooster. In een streek waar zij omringd werden door heidenen, werd Godebertha de abdis van een groep nonnen.

Volgens de overlevering verrichtte de heilige Godebertha van Noyon tijdens haar leven vele wonderen: zij zou een hoogoplaaiend vuur gedoofd hebben door er een kruisteken over te maken. Ook een uitbraak van de pest wendde zij af door alle kerken in de streek te verordenen een vastenperiode van drie dagen aan te houden.

De heilige Godebertha van Noyon stierf een natuurlijke dood omstreeks 700. Zij wordt aangeroepen tegen de pest en in tijden van droogte. Zij is de patroonheilige van de Franse stad Noyon.

Afbeelding: De legende van de heilige Eligius en de heilige Godebertha door Petrus Christus, 1449.

Weerspreuk

Aprilse regen
is een grote zegen.