Heiligen

- Zoeken

Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes - 11 februari

Onze Lieve Vrouw van Lourdes

In 1908 vierde de Rooms-katholieke Kerk de 50-jarige verjaardag van de eerste verschijning van Maria in Lourdes in 1858. Ter ere van de verschijning van de Onbevlekte Maagd Maria aan de heilige Bernadette Soubirous werd 11 februari tot nieuwe Mariafeestdag uitgeroepen.

Tussen 11 februari en 16 juli 1858 verscheen, in de grot van Massabielle nabij het Zuid-Franse plaatsje Lourdes, Onze-Lieve-Vrouw 18 keer aan Bernadette Soubirous, een jong boerenmeisje.

De verschijning stelde zich voor als de Onbevlekt Ontvangene en vroeg om voor Haar een kapel te bouwen op de plaats van de verschijningen. Ook vertelde ze het meisje te drinken uit een fontein in de grot. In de grot van Massabielle viel echter geen fontein te bespeuren, maar toen Bernadette groef op de plek die haar aangewezen werd door de verschijning, welde er plots een bron op.

Sinds de verschijning van de Heilige Maagd Maria vonden er talloze wonderbaarlijke genezingen plaats in Lourdes. Het is gebleken dat het water uit deze nog steeds stromende bron opmerkelijke helende kracht bevat, hoewel dit niet wetenschappelijk bewezen is.

Bernadette Soubirous trad in 1866 toe tot het klooster van Nevers en werd heilig verklaard in 1933. Lourdes is intussen uitgegroeid tot het meest bekende hedendaagse heiligdom van Onze-Lieve-Vrouw.

Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes wordt gewoonlijk afgebeeld zoals ze aan Bernadette verscheen: gekleed in een wit gewaad met een blauw ceintuur en een witte sluier op het hoofd.

Afbeelding: Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes door Edgar Jerins.

Weerspreuk

Zingen de katten in koor,
de winter gaat teloor.