Heiligen

- Zoeken

Onze-Lieve-Vrouw van Guadelupe - 12 december

Onze-Lieve-Vrouw van Guadelupe

Onze-Lieve-Vrouw van Guadelupe
Patrones van Mexico
Heilige Juan Diego Cuauhtlatoatzin
(° 1474 - † 30 mei 1548)

De heilige Juan Diego werd in 1474 geboren in de Azteekse stad Cuautitlán (Mexico) als 'Cuauhtlatoatzin', wat 'hij die spreekt als een adelaar' betekent. Na de komst van de Spanjaarden bekeerde hij zich in 1524 of '25 tot het christendom.

In 1531 was Juan Diego getuige van een Mariaverschijning. De heilige Maagd verzocht hem een kerk voor haar te bouwen op een heuvel nabij de stad Nahuatl, waar de Azteken eerder hun godin Tonantzin hadden vereerd.

Juan Diego legde zijn verzoek voor aan de plaatselijke bisschop maar die was niet overtuigd. Pas toen Maria voor een tweede maal aan hem verscheen en hij een mantel met de afdruk van het gelaat van de heilige Maagd meebracht, stemde de bisschop in met het verzoek. In de afbeelding herkende hij namelijk de heilige Maagd van Guadelupe - de Zwarte Madonna uit cederhout - die in Spanje vereerd wordt.

De heilige Maagd van Guadelupe is tegenwoordig de beschermheilige van Mexico en geheel Latijns-Amerika. In Guadelupe bevindt zich de basiliek van de heilige Maagd van Guadalupe Hidalgo, het belangrijkste heiligdom van Mexico dat plaats biedt aan 40.000 bezoekers.

Juan Diego Cuauhtlatoatzin werd pas in 2002 door paus Johannes Paulus II heilig verklaard. Hij wordt herdacht op 9 december.

Afbeelding: Onze-Lieve-Vrouw van Guadelupe door Isidro Escamilla, 1824.

Weerspreuk

Is december veranderlijk, beste vriend,
dan is heel de winter slechts een kind.