Heiligen

- Zoeken

Heilige Benedictus van Aniane - 12 februari

Heilige Benedictus van Aniane

(° 750 - † 11 februari 821)

De heilige Benedictus - wiens geboortenaam Witiza was - werd geboren in een Visigotische adellijke familie en diende als ridder onder Pepijn de Korte en Karel de Grote. 

In 773 trad hij, tijdens één van zijn reizen en tegen de wensen van zijn familie, in de buurt van Dijon toe tot een klooster. Benedictus werd er spoedig abt; hij was streng voor zichzelf en voor anderen. 

Toen zijn monniken zich tegen hem bleven verzetten, stichtte hij met een aantal gelijkgezinden in 780 een eigen klooster naar benedictijns model op het landgoed van zijn ouders in Aniane, nabij Montpellier. Vanuit dit klooster vonden weldra hervormingen die betrekking hadden op alle Franse kloosters plaats. 

Het klooster in Aniane bood, als één van de grootste kloosters in het Frankische rijk, al snel onderdak aan een 300-tal monniken en genoot een uitstekende reputatie. 

Koning Lodewijk de Vrome benoemde Benedictus van Aniane tot generaal-overste van het hele Frankische rijk. In die hoedanigheid kon hij permanent toezien op het vernieuwen van het monastieke leven van vele gemeenschappen die hij zelf had opgericht en bewerkstelligde hij de doorbraak van de Regel van Benedictus.

In 814 werd hij de eerste abt van het door Lodewijk zelf gestichtte klooster in Inde, het huidige Kornelimünster nabij Aken. 

De heilige Benedictus van Aniane overleed op 11 februari 821. Na Benedictus' dood richtte Lodewijk de Vrome een brief aan de nieuwe abt Tructesindus waarin hij zijn visie op het monastieke ideaal uiteenzette en de voorrechten van de abdij bevestigde.

Afbeelding: beeld van de heilige Benedictus van Aniane in de gelijknamige kerk (Hérault, Frankrijk).

Weerspreuk

Zoet weer in de korte maand,
is niet gelijk het betaamd.
De boer die zegt 'dat mag niet zijn,
want dat doet plezier aan al het venijn.