Heiligen

- Zoeken

Heilige Arcadius van Mauretanië - 12 januari

Heilige Arcadius van Mauretanië

(† 302)
Martelaar

De heilige Arcadius was een rijke en welstellende burger. Tijdens de christenvervolgingen in Mauretanië verliet Arcadius zijn landgoed en trok zich terug in het woud om er als heremiet verder te leven. Eén van zijn verwanten werd echter gearresteerd en zo werd Arcadius toch nog gedwongen om zichzelf aan de autoriteiten over te leveren.

De rechter gebood Arcadius een offer te brengen aan de heidense goden, alleen dan zou hij de gevangene vrijlaten. Arcadius weigerde en werd gemarteld tot de dood erop volgde. Terwijl zijn beulen hem verminkten door zijn ledematen één voor één af te hakken, bleef Arcadius onafgebroken de boodschap van het evangelie verkondigen aan de heidense toeschouwers. Vóór hij stierf, uitte hij deze laatste woorden: 'Heer, leer me Uw wijsheid.'...

Hij stierf in 302 in Caesarea, de toenmalige hoofdstad van Mauretanië, nabij het hedendaagse Algiers. De legende wil dat de wrede dood van Arcadius zelfs zijn beulen en het heidense publiek niet onberoerd liet. 

De heilige Arcadius wordt meestal afgebeeld als vroegchristelijke martelaar met een knuppel in de hand of met afgehakte ledematen.

Afbeelding: het martelaarschap van de heilige Arcadius, marmeren beeld, auteur onbekend.

Weerspreuk

Nevel in januari ontstaan,
brengt een natte lente aan.