Heiligen

- Zoeken

Heilige Cassianus van Imola - 13 augustus

Heilige Cassianus van Imola

(† 363)
Bisschop

Cassianus van Imola (Italië) was een christelijke heilige uit de 4e eeuw. Hij was bisschop van Brescia. Buiten enkele details van zijn martelaarschap is er is verder weinig bekend over zijn leven.

Hij was leraar in Imola, en er is geweten dat hij weigerde aan de Romeinse goden offers te brengen - zoals verordend werd door de keizer. Cassianus werd hiervoor ter dood veroordeeld en overgeleverd aan zijn studenten.

Aangezien Cassianus hen als leraar vele straffen had toegebracht, zagen zij hun kans om wraak te nemen. Zij bonden hem aan een paal en martelden hem tot de dood door hem te steken met hun spitse ijzeren styli, het schrijfgerei dat werd gebruikt om in houten tabletten of was te krassen. Hij overleed vermoedelijk in 363.

De heilige Cassianus van Imola is de patroonheilige van de onderwijzers, stenografen en parochieklerken; van Mexico Stad en van de Italiaanse stad Imola.

Afbeelding: het martelaarschap van de heilige Cassianus van Imola door Jan Luyken (1649-1712).

Weerspreuk

Het weer van Sint-Cassiaan
houdt nog dagen aan

We vinden vandaag ook nog een andere weerheilige terug, nl. de heilige Radegonde. De weerspreuk die aan haar gewijd is vermeldt dat de dagen nu zeer snel korten.

Op Sint-Radegonde,
oogst men de minuten als seconden