Heiligen

- Zoeken

Heilige Catharina de Ricci - Zalige Béatrice van Ornacieux - 13 februari

Heilige Catharina de Ricci

(° 1522 - † 1589)
Priorin, mystica

Catharina werd in 1522 geboren in Florence (Italië). Haar doopnaam was Alexandrina maar ze nam de naam van Catherina aan tijdens haar intrede. Vanaf haar vroegste jeugd kwam haar grote liefde voor het gebed reeds tot uiting.

Op haar zesde stuurde haar vader haar naar het klooster van Monticelli in Florence waar haar tante, Louisa de Ricci, moniale was. Na een korte terugkeer naar huis, trad ze op haar veertiende toe tot het klooster van de dominicanessen in het Toscaanse Prat.

Op zeer jonge leeftijd vervulde zij reeds de functie van novicemeesteres en op haar vijfentwintigste werd ze verkozen tot priorin. De reputatie van haar heiligheid trok vele illustere personages aan waaronder drie latere pausen, namelijk Cerveni, Alexander de Medicis en Aldo Brandini, daarna respectievelijk Marcellus II, Clemens VIII en Leo XI genaamd.

Catharina onderhield een levendige correspondentie met de heilige Philippus Neri en verscheen, terwijl ze nog leefde, op een wonderbaarlijke wijze aan hem in Rome.

De heilige Catharina de Ricci is vooral beroemd geworden omwille van haar extase die ze elke donderdagmiddag tot en met 16u 's anderendaags ervoer gedurende twaalf jaar. Na een lang ziekbed overleed ze in 1589.

Afbeelding: de heilige Catharina de Ricci voor de gekruisigde Christus, auteur onbekend, 19de eeuw.

Zalige Béatrice van Ornacieux

Zalige Béatrice van Ornacieux

(† 1306)
Kartuizer moniale

De heilige Béatrice (Beatrix) werd in 1260 in het nobele geslacht van de heren van Ornacieux (Frankrijk) in de gelijknamige plaats geboren. Zij trad toe tot de kartuis van Parménie in 1273 en stichtte later zelf een kartuis in Eymieux. Daar leefde zij in versterving en kende talloze mystieke extases. 

Béatrice stond vooral bekend om haar toewijding aan het lijden van Christus. Zij zou een nagel door haar linkerhand gedreven hebben om het lijden van Jezus bij de kruisiging aan den lijve te ervaren. Zij werd priorin van de kartuis van Eymieux en stierf een natuurlijke dood tussen 1303 en 1306. Zij werd door paus Pius IX op 15 april 1869 zalig verklaard. Haar relieken werden verdeeld tussen Eymieux en Parménie.

De heilige Béatrice van Ornacieux wordt vaak afgebeeld terwijl ze een nagel vasthoudt of terwijl ze een nagel door haar linkerhand drijft met een hamer, om zo aan het lijden van Jezus deel te nemen.

Afbeelding: fresco van de heilige Béatrice d' Ornacieux door Daniele Crespi, 1629 in de kartuis van Garegnano nabij Milaan (Italië).

Weerspreuk

Gaan de mieren al aan het garen
in de tweede maand van het jare,
zeker moogt ge vast verwachten,
late vorst en koude nachten.