Heiligen

- Zoeken

Heilige Servatius - 13 mei

Heilige Servatius

(† 384)
Bisschop
IJsheilige
Patroonheilige van Grimbergen en Maastricht

De heilige Servatius (of Servais) werd vermoedelijk in Armenië geboren. Hij was gedurende 37 jaar bisschop van Tongeren en later van Maastricht.

Servatius is wellicht het best bekend omwille van het feit dat hij de heilige Athanasius verwelkomde en onderdak bood tijdens diens verbanning uit Alexandrië (Egypte).

In 359 liet hij van zich horen tijdens het Concilie van Rimini. Enkele jaren eerder had hij reeds geijverd voor de afzetting van de ketterse bisschop van Keulen. Servatius bezat ook profetische gaven; hij voorzag de inval van de Hunnen in Frankrijk in het midden van de vijfde eeuw.  
 
Op 13 mei 384 overleed Servatius aan de gevolgen van koorts. Hij werd aanvankelijk begraven in Tongeren en er deden zich vele mirakels voor bij zijn tombe. Na het verdwijnen van de bisschopszetel uit Tongeren werden zijn relieken overgebracht naar de naar hem vernoemde basiliek in Maastricht (Nederland).

De heilige Servatius van Tongeren wordt aangeroepen tegen been- en voetproblemen, verlamming, muizen en ratten, reuma en voor het bekomen van succes. Hij is eveneens de patroonheilige van Grimbergen en Maastricht. 

Afbeelding: 'Sint Servatius en de draak', anonieme auteur. Het schilderij bevindt zich in de basiliek Onze-Lieve-Vrouw Sterre der Zee, Maastricht (Nederland).

Weerspreuk

Voor nachtvorst zijt ge niet beschermd,
tot dat Servatius zich ontfermt.

Ook de boeren richtten een smeekbede tot de ijsheiligen omdat de kou die door hen meegebracht werd vaak de prille gewassen in de tuin en veld vernielden. Uit het volgend gebedje kan je tevens afleiden dat onze Vlaamse voorouders lang onder Franse heerschappij geleefd hebben:

In de naam des Vaders en des Zoons en des Heiligen Geestes.
Sinte-Servaas,
heiligen baas.
Doe het niet vriezen,
ons niet niezen.
Notre père,
geef goei weer.
Au nom du fils,
geen traumasis.
De Saint-Esprit
en regen nie.
Amen.

Wie z'n schaap scheert vóór Sint-Servaas,
houdt meer van de wol dan van het schaap.

Ook de melkboeren die door weer en wind de baan op moesten, zeiden vaak een schietgebedje tot de ijsheiligen om het toch niet te koud te laten worden:

Heilige Sinte-Servaas,
wind en regen de baas.
Heb melij met de armen,
laat ze toe zich te verwarmen.
Drie Vader Ons,
drie Wees Gegroet,
en maak het weer weer goed.