Heiligen

- Zoeken

Heilige Didacus van Alcalá - 13 november

Heilige Didacus van Alcalá

(° 1400 - † 1463)
Lekenbroeder, mysticus
Patroonheilige van de Franciscaanse lekenbroeders

De heilige Didacus (Diego) werd omstreeks het jaar 1400 in Andalusië (Spanje) geboren in een arm gezin. Reeds in zijn vroege jeugd leidde hij een kluizenaarsbestaan in de nabijheid van de Sint-Nicolaaskerk in San Nicolás del Puerto. Enige tijd later trad hij als lekenbroeder toe tot de orde van de Franciscanen in Cordoba.

In 1441 vertrok hij als missionaris naar de Canarische Eilanden waar hij overste van het klooster in Fuerteventura was. Hij verdedigde eveneens de inheemse bevolking tegen de hebzucht van de Spaanse Conquistadores.

Ruim acht jaar later keerde Didacus terug naar zijn thuisland en in 1450 ging hij aan het werk in Italië, in het klooster van Santa Maria d'Ara Coeli waar hij zich actief en opofferingsgezind bezighield met ziekenzorg.

Zijn laatste levensjaren bracht hij opnieuw in diverse kloosters in Spanje door, tot hij in 1463 stierf in Alcalá de Henares. Hij werd in 1588 heilig verklaard op voorspraak van koning Felipe II van Spanje. 

Bij leven koesterde de heilige Didacus een allesverterende verering voor het lijden van Christus. Er worden hem ook diverse wonderen toegedicht: zo zou hij een kind uit een gloeiende oven hebben gered en een blinde knaap met behulp van heilige olie het zicht hebben teruggegeven. Ook zouden engelen zijn taken in de kloosterkeuken overgenomen hebben terwijl hij in extase bad.

De heilige Didacus is de patroonheilige van de Franciscaanse lekenbroeders en van het bisdom San Diego in Californië (Verenigde Staten).

Afbeelding: 'Milagro de San Diego de Alcalá' door Niccolò Betti, 1610.

Weerspreuk

November heeft op de loer gelegen
en komt tevoorschijn met veel regen