Heiligen

- Zoeken

Heilige Basilius de Grote - 14 juni

Heilige Basilius de Grote

(° ca. 330 - † 379)
Metropoliet
Kerkvader en Kerkleraar
Patroon van het Oosterse monnikendom

De heilige Basilius werd omstreeks 330 geboren in Caesarea, gelegen in Cappadochië (hedendaags Turkije). Hij was één van de tien kinderen van de heilige Basilius de Oudere en de heilige Emmelia. Verschillende van zijn broers en zusters werden eveneens heilig verklaard.

Basilius genoot zijn scholing in zowel Caesarea, Constantinopel als Athene, waar hij bevriend geraakte met de heilige Gregorius van Nazianze. Wat later opende hij zelf een school en oratorium in Caesarea en oefende er het beroep van advocaat uit. Hij was zo'n veelgevraagd en succesvol pleiter, dat hij vreesde aan zijn eigen trots ten prooi te vallen.

Om dit te vermijden, besloot Basilius om monnik te worden en stichtte een klooster in Pontus. Hij was eveneens de auteur van de bekendste Regel van het Oosterse monnikendom.

In 370 werd hij bisschop van Caesarea, een functie die hij bekleedde tot aan zijn overlijden op 1 januari 379.

Basilius wordt beschouwd als de grondlegger van het Oosterse monastieke leven. Hij was een vurige tegenstander van het arianisme en wordt samen met zijn broer de heilige Gregorius van Nyssa en zijn vriend de heilige Gregorius van Nazianze beschouwd als één van de oorspronkelijke Cappadochische Vaders.

De heilige Basilius de Grote is de patroonheilige van het Oosterse monnikendom, Cappadochië, hervormers en mede-patroon van Rusland. Zijn voorspraak wordt ingeroepen bij rechtszaken, gerechtelijke uitspraken en valse beschuldigingen.

Een deel van zijn relieken - enkele ruggenwervels - worden bewaard in Brugge: drie ruggenwervels bevinden zich in de Sint-Salvatorskathedraal, één bevindt zich in de Sint-Basiliuskapel op de Burg (de Heilig Bloedbasiliek).

Afbeelding: de heilige Basilius van Caesarea door Peter Paul Rubens, eerste helft van de 17de eeuw.

Weerspreuk

Staat op Sint-Basiel het koren schoon,
de boer geeft zijn land nog voor geen kroon.

Vóór 1969 prijkte de heilige Basilius de Grote op de weerkalender op 14 juni; tegenwoordig is zijn feestdag verplaatst naar 2 januari.