Heiligen

- Zoeken

Kruisverheffing - 14 september

Kruisverheffing

De heilige Kruisverheffing is een feest in de liturgie van de Rooms-katholieke Kerk. De liturgische kleur op dit feest is rood.

De overlevering wil dat het heilig Kruis gevonden werd door de heilige Helena, de moeder van Constantijn de Grote. Helena verdeelde het Kruis in drie stukken: één deel bleef in Jeruzalem, de twee andere delen schonk zij aan Constantinopel en Rome.
 
Helena liet in het oude stadsdeel van Jeruzalem een basiliek bouwen: de Heilig-Grafkerk. Volgens de overlevering zou de kerk gebouwd zijn boven de Calvarie en het Graf van Jezus. Helena noemde het heiligdom de 'Anastasis' (Verrijzenis), omdat Jezus daar was verrezen. 

In 335 werd voor het eerst de inwijding van deze kerk herdacht. Tijdens het jaarlijkse kerkwijdingsfeest werd het kruis - waaraan volgens de traditie Jezus geleden had - in de vier hemelrichtingen aan de gelovigen getoond, zoals afgebeeld op de icoon van de Kruisverheffing. 

Vanaf toen ontstond een onstuitbare verspreiding van kruisrelieken en werd het feest van de Kruisverheffing gevierd op de plaatsen waar deze relieken terecht kwamen.

Afbeelding: de heilige Kruisverheffing door Giovanni Battista Tiepolo, ca. 1745.

Weerspreuk

Geen wolkje op kruisverheffingsdag,
geeft een winter van woest gedrag