Heiligen

- Zoeken

Heilige Sophia van Rome - 15 mei

Heilige Sophia van Rome

(† 305)
Martelares

De heilige Sophia was vermoedelijk afkomstig uit Rome. Zij was de moeder van drie dochters die zij allen vernoemde naar de christelijke Deugden die aangehaald werden in de eerste Brief van de heilige Paulus aan de Korinthiërs: 'Hoop', 'Geloof' en 'Barmhartigheid'

Tijdens het bewind van keizer Trajanus werden Sophia en haar dochters gearresteerd en opgesloten. In 305 stierf zij tijdens het bewind van keizer Diocletianus de marteldood.

Onder impuls van bisschop Remigius van Straatsburg kwam in 778 een deel van haar relieken in het klooster van Eschau in de Elzas terecht.

Sophia wordt vooral in het Oosterse christendom vereerd, waar een groot aantal iconen van haar in omloop zijn. De heilige Sophia van Rome is de patroonheilige die aangeroepen wordt tegen de nachtvorst en voor het goed gedijen van de gewassen.

Afbeelding: Sculptuur van de heilige Sophia met haar drie dochters, 1470. Het beeld bevindt zich in de kerk van de heilige Trophimus in Eschau in de Elzas (Duitsland).

Weerspreuken

Pancraas, Servaas en Bonifaas
dat zijn drie vorstige bazen,
en tot slot ontbreekt ook nie
de koude Sophie.

Koude Sophie wordt zij genoemd,
vaak komt zij met koude om de hoek.

Vóór Bonifaas geen zomer,
na Sophie géén vorst.

In het zuiden van Duitsland geldt Sophia, beter bekend als 'koude Sophie', als laatste in de rij van de ijsheiligen. Omdat 15 mei net na de periode van de ijsheiligen komt, kreeg Sophia al snel de bijnaam 'koude Sophie' of 'Sophia Ijsvrouw' toebedacht. Men kent daar nog steeds de uitdrukking 'Pflanze nie vor der Kalten Sophie'. Dit gebruik stamt uit de elfde eeuw, toen Sophia beschermvrouwe tegen nachtvorst was. In de Alpen werden indertijd op die dagen vuren ontstoken ter bescherming tegen de vorst.

Haar naamfeest zou de ideale dag zijn om tuinplanten te planten en om bloembakken aan het balkon op te vullen.