Heiligen

- Zoeken

Heilige Dentelinus van Soignies - 16 maart

Heilige Dentelinus van Soignies

(† ca. 650)
Patroon van Rees

Dentelin (ook Dentlin of Denain) van Soignies werd geboren in Henegouwen. Hij was de zoon van de heilige Vincent Madelgarus van Soignies en de heilige Waldetrudis en broer van de heilige Landric (Landry, bisschop van Meaux), de heilige Madalberta en de heilige Aldetrude. De heilige Aldegonde was zijn nicht.  

Dentelin was een buitengewoon vroom kind. Hij overleed echter reeds op zevenjarige leeftijd en wordt, ondanks zijn jeugdige leeftijd, beschouwd als biechtvader van het geloof.

Hij werd aan de zijde van zijn vader begraven in Soignies. Er werd melding gemaakt van diverse mirakels bij zijn graf. In België wordt zijn naamfeest enkel in Henegouwen herdacht, meerbepaald in de heilige Waldetrudiskerk van Mons. 

Dentelin van Soignies is de patroonheilige van het plaatsje Rees bij Kleve in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen waar ook zijn relieken zich bevinden. Er werd eveneens een kerk naar hem vernoemd.

Hij wordt ook herdacht op 16 maart in het Duitse Emmerich, in de parochie van Sint-Aldegonde.

Afbeelding: de heiligen Landry, Vincent en Dentelin van Soignies (rechts), auteur onbekend, ca. 1701-1750, eglise Saint-Vincent in Soignies.

Weerspreuk

In de maand maart veel wind,
dit met een schone mei zich bindt.