Heiligen

- Zoeken

Heilige Brandanus - 16 mei

Heilige Brandanus

(° 485 - † 578)
Abt, kloosterstichter

De heilige Brandanus (Brandaan) werd vermoedelijk omstreeks 485 geboren in het graafschap Kerry, in het uiterste westen van Ierland. Zijn geboorte vond plaats onder wonderlijke voortekenen. Een druïde schouwde de geboorte van een groot koning en vlakbij Brandanus' geboorteplaats wierpen in dezelfde nacht dertig koeien dertig kalveren.

De Ierse bisschop Erc waakte over Brandanus' opvoeding en bracht hem naar Limerick, waar de moniale Ita hem als pleegmoeder onder haar hoede nam. Hij geraakte bevriend met de heilige Columbanus en de heilige Brigitta.  

Na vele jaren van studie werd Brandanus monnik en reisde naar de kloosters van Ierland, Schotland, Bretagne en de vele eilanden waar monniken zich hadden gevestigd zoals de Buiten-Hebriden, de Shetland eilanden en de Faeröer eilanden. Op het rotseiland Inishtooskert zijn nog steeds resten te vinden van zijn bidvertrek. 

Brandanus koesterde een groot verlangen om te reizen en was de enige zeevaarder onder de Ierse heiligen. Later reisde hij samen met vele gezellen naar het Europese vasteland en naar de Canarische eilanden. Op de terugweg van zijn tweede missie stichtte hij in 561 een klooster in het Ierse Clonfert, in het graafschap Galway. Hij bezocht ook het heilige eiland Iona, de Binnen-Hebriden en het Schotse vasteland.

De heilige Brandanus stierf in het jaar 578 in Annaghdown op de leeftijd van 93 jaar.

Afbeelding: 'De heilige Brandanus en zijn diaken' door Jan Van Meuninckzoone, 1645. Schilderij in het klooster van de augustinessen van Brugge (Potterie).

Weerspreuken

Half mei,
staartje van de winter voorbij.

Met half mei
moeten de koeien naar de wei.

Te midden van mei
lopen regen, wind en donder met drei.