Heiligen

- Zoeken

Heilige Cornelius en Heilige Cyprianus - 16 september

Heilige Cornelius en Heilige Cyprianus

(† 253)
Paus, martelaar

Cornelius werd in 251 tot bisschop van Rome gewijd, en tegelijkertijd tot paus. Zijn gematigde houding tegenover afvallige christenen bracht hem in conflict met Novatianus, die zelf het ambt van paus begeerde en er eerder extreme opvattingen op nahield. Toen hij werd tegengewerkt door andersdenkende priesters kreeg hij steun van Cyprianus, de bisschop van Carthago, die zijn legitimiteit op gezaghebbende wijze verdedigde.

Onder het bewind van keizer Gallus werd paus Cornelius verbannen en gevangengenomen in Civitavecchia, zo'n zestig kilometer ten noordwesten van Rome, waar hij in juni van het jaar 253 de marteldood stierf. Hij kreeg de titel 'martelaar' en wordt nu als heilige vereerd.

De attributen van Cornelius zijn een hoorn (Cornelius betekent 'sterk als een hoorn'), de pauselijke tiara en een drievoudige kruisstaf. Men roept hem aan als beschermheilige van de boeren en het rundvee.
 
Cornelius wordt aangeroepen tegen jicht, reuma, reumatische aandoeningen, epilepsie (de Corneliusziekte), verlamming, kramp, zenuw- en oorkwalen en bescherming tegen een plotselinge dood. Cyprianus wordt afgebeeld als bisschop met een palmtak, het attribuut van een martelaar. Hij wordt aangeroepen tegen de pest.

Een volksnaam van de heilige Cornelius in het Brabantse is 'Sint-Knillis', en in Oost-Vlaanderen bevindt zich het dorpje Sint-Kornelis-Horebeke waar de bosgeuzen een sterke protestantse gemeenschap uitgebouwd hebben. De heilige Cornelius geniet een bijzondere verering op de Sint-Corneliusfeesten in Aalbeke tijdens het tweede weekeinde van mei.

Afbeelding: de heilige Cornelius en de heilige Cyprianus (bisschop en martelaar) door Paolo Veronese, 1567.

Weerspreuk

Ludmilla, 't vrome kind,
blaast vaak een forse wind.

September regen komt zaad
en wijnstok goed gelegen.