Heiligen

- Zoeken

Heilige Jeron van Noordwijk - 17 augustus

Bonifatius, Gregorius de Grote, Adelbert van Egmond en priester Jero(e)n van Noordwijk

(† 856)
Geloofsbode, martelaar

Jeron werd omstreeks het einde van de achtste eeuw geboren en was de zoon van Ierse (of Schotse) edellieden. 

Al vanaf zijn vroege jeugd werd duidelijk dat hij anders was. In plaats van buiten met de andere kinderen te spelen, ging Jeron naar de plaatselijke kerk om te bidden en te mediteren. Toen hij twaalf jaar oud was, vertelde hij zijn ouders dat hij naar het klooster wilde.

Jeron trad toe tot de benedictijner monniken en werd tot priester gewijd. In 847 zette Jeron voet aan wal aan de Hollandse kust. Hij reisde door naar Utrecht en de bisschop van Utrecht stuurde hem naar Kennemerland waar hij geloofsbode werd en het evangelie verspreidde. In Noordwijk stichtte hij in 851 het eerste kerkje, toegewijd aan Sint Maarten.

In 856 landden Deense Vikingen op het strand van Noordwijk. Een groot deel van de bevolking werd gevangen genomen en men dwong de mensen om opnieuw de oude goden te vereren. Jeron weigerde dat, waarna hij werd onthoofd. Toen de Vikingen wegtrokken werd hij begraven in de duinen bij Noordwijk.

De heilige Jeron van Noordwijk wordt, net zoals de heilige Antonius van Padua, aangeroepen om verloren zaken terug te vinden. Dit heeft te maken met de volgende legende:

Een boer vond 130 jaar later per toeval het graf van de heilige. Hij was op zoek naar zijn paarden en riep hiervoor de hulp van Jeron in. De boer vond inderdaad zijn paarden terug en stuitte tevens op het gebeente van de heilige Jeron van Noordwijk.

Afbeelding: De Benedictijnse heiligen: Bonifatius, Gregorius de Grote, Adelbert van Egmond en priester Jero(e)n van Noordwijk door Jan Joesten van Hillegom, ca. 1529 tot 1530.

De heilige Jeron staat uiterst rechts afgebeeld. De valk symboliseert zijn adellijke afkomst, het zwaard verwijst naar zijn marteldood.

Weerspreuk

Voel je in augustus de wind zuid-west stoten,
dan is een witte Kerst niet uitgesloten