Heiligen

- Zoeken

De heilige Zeven Stichters van de Servieten Orde - 17 februari

De heilige Zeven Stichters van de Servieten Orde

Dienaren van Maria

In 1233 richtten zeven voorname en vrome inwoners van Florence (Italië) in het nabijgelegen La Camarzia een kloosterorde op die gewijd was aan de Heilige Maagd Maria: Ordo Servorum Mariae (O.S.M.), ook 'Slaven van de Allerzaligste Maagd Maria' genoemd.

Een jaar later verlieten ze Florence en vestigden zich als kluizenaars op de meer afgelegen Monte Senario waar op Goede Vrijdag van het jaar 1239 de Heilige Maagd Maria aan hen verscheen:

Maria hield een zwart habijt in haar hand, ze werd vergezeld door een engel die een rol perkament droeg waarop de naam van de orde stond. Maria zei hen:

'U zult een nieuwe orde stichten en mijn getuigen zijn in de hele wereld. Dit is uw naam: dienaren van Maria. Dit is uw regel: die van Sint-Augustinus.
En hier is uw ordekleed: de zwarte scapulier, ter nagedachtenis van mijn lijden.'

De zeven stichters van de servietenorde werden in 1888 heilig verklaard. Ze worden gewoonlijk samen afgebeeld in aanbidding van de Heilige Maagd, gekleed in het zwarte habijt van hun orde.

Vandaag, op 17 februari, wordt de sterfdag van heilige Alexis (Alessio) Falconieri herdacht (1200-1310) - de oudste van de zeven stichters - en worden de zeven stichters van de Servieten van Maria gezamenlijk herdacht.

De Servieten vereren op bijzondere wijze de Zeven Smarten van Onze-Lieve-Vrouw. Zij cultiveren zowel het innerlijke als het actieve leven en doen aan prediking, onderwijs, missie- en parochiewerk, o.m. in Transvaal, Mexico, Chili en Brazilië.

De orde is over de hele wereld verspreid. In België waren er vestigingen in Brussel, Leuven, Peer en Spa. Een aantal van deze vestigingen zijn inmiddels opgeheven.

Afbeelding: 'De Zeven Stichters van de Servietenorde' door Rosselli Matteo, ca. 1614-1618.

Weerspreuk

Het kort maandeke
is vaak het strontmaandeke.