Heiligen

- Zoeken

Heilige Hervé - 17 juni

Heilige Hervé

(° ca. 556 - † ca. 575)
Abt, heremiet
Patroon van de blinden

De heilige Hervé (Huva, Houarniaule of Harvey) werd omstreeks 556 geboren als zoon van de Welshe bard Hyvarnion. Hervé was reeds blind vanaf zijn geboorte. Zijn vader stierf toen hij nog een baby was. Omdat zijn moeder voor een bestaan als kluizenares gekozen had, werd zijn opvoeding toevertrouwd aan zijn ooms en een heilige man. Hervé bleef bij hem tot zijn opleiding voltooid was.

Hij leefde een tijdje als bard en heremiet en sloot zich daarna aan bij een monastieke school in het Bretoense Plouvien (Frankrijk), waarvan hij later abt werd. Met een deel van deze gemeenschap trok Hervé naar Lanhouarneau, waar hij een abdij oprichtte.

Hervé is één van de meest geliefde heiligen van Bretagne; hij genoot faam als bard, leraar en bewerkstelliger van mirakels. Hij bezat de speciale gave van het genezen van dieren en zou een wolf geadopteerd hebben als huisdier.

De legende wil dat deze wolf de os verslond die Hervé steeds gebruikte bij het omploegen van het veld. Hervé gaf de wolf een pakkende preek. De wolf was hiervan zó aangedaan dat hij spijt kreeg van zijn daden en bij Hervé introk. Hij nam eveneens de taak van de os over bij het ploegen.

Hervé overleed omstreeks 575 en werd begraven in Lanhouarneau, Bretagne. Hij is de patroonheilige van de blinden en wordt aangeroepen tegen oogkwalen. Hij wordt gewoonlijk afgebeeld als blinde man met een wolf aan zijn zijde.

Afbeelding: de heilige Hervé en zijn wolf, infobord bij de kerk van Lanrivoaré (Bretagne, Frankrijk). De afbeelding verwijst naar de volgende legende: de heilige Hervé vroeg een bakker eens om een aalmoes. Toen deze weigerde het hem te geven veranderde de heilige als straf de broden van de man in stenen.

Weerspreuk

Zonneschijn op Sint-Hervé,
brengt de zomer met zich mee.