Heiligen

- Zoeken

Zalige Idesbald van Duinen - 18 april

(° 1090 - † 1167)
Abt
Patroon van de vissers en de Vlaamse adel

De zalige Idesbald van der Gracht werd in 1090 geboren in Eggewaartskapelle nabij Veurne. In 1135 werd hij kanunnik van het Sint-Walburgakapittel in Veurne, 15 jaar later trad hij toe tot de cisterciënzerabdij Onze-Lieve-Vrouw ter Duinen in Koksijde. Idesbald kreeg er aanvankelijk de functie van portier maar bevorderde al gauw naar cantor. In die hoedanigheid was hij verantwoordelijk voor het goede en ordelijke verloop van de gebedsstonden. Ook stond hij in voor het beheer van de bibliotheek en het archief en verrichtte hij secretariaatswerk voor vader abt.

In 1155 werd hij zelf tot abt verkozen. Hij nam ontslag in 1167 en was de derde abt van de cisterciënzerabdij Onze-Lieve-Vrouw Ter Duinen.

Idesbald overleed in 1175 in Duinen. Hij werd door zijn monniken begraven in een loden kist, een gebruik dat uitzonderlijk werd toegepast bij het overlijden van belangrijke abten of monniken waarvan men een latere verering verwachtte.

In 1623 werd het intacte lichaam van Idesbald onder de kapittelzaal van de inmiddels verlaten abdij teruggevonden. Deze ontdekking betekende het begin van een diepe verering voor Idesbald in het al vrome kustgebied. Talrijke genezingen werden aan hem toegeschreven. In 1625 kwam zelfs Aartshertogin Isabella Idesbald vereren in de noodabdij Ten Bogaerde.

Na de vlucht van de Duinheren uit Koksijde in 1627 werden zijn relieken overgebracht naar Brugge, waar ze in 1832 een definitieve rustplaats vonden in de kerk van Onze-Lieve-Vrouw-ter-Potterie.    

Idesbald werd op 23 juli 1894 door Paus Leo XIII zalig verklaard. Vanaf dan mag hij binnen de grenzen van het bisdom Brugge officiëel vereerd worden. Het kustplaatsje Zeepanne-Baden heette voortaan ‘Sint-Idesbald’ (het huidige Sint-Idesbald bij Koksijde).

De zalige Idesbald is de patroon van de vissers, zeelieden en de Vlaamse adel en wordt aangeroepen tegen koorts en reuma. Ook vrouwen met een moeilijke zwangerschap verzoeken om zijn bijstand. Hij wordt door de Vlaamse vissers aanroepen om een behouden thuiskomst. Ook vandaag hebben vissers nog steeds een afbeelding van hun schutsheilige op zak om hun schip voor onheil te behoeden.

De verering van abt Idesbald is plaatselijk, zijn naamfeest wordt gewoonlijk vooral door de cisterciënzers gevierd.

Afbeelding: beeld van de zalige abt Idesbald, auteur onbekend.

Weerspreuk

Als april schoon wil zijn,
wroet mei gelijk een wild zwijn.