Heiligen

- Zoeken

Heilige Winibald - 18 december

Heilige Winibald

(° 701 - † 18 december 761)
Geloofsbode van de Franken
Patroon van bouwvakkers en verloofden

De heilige Winibald (ook Wunibald of Wineboud) was volgens de overlevering de zoon van het Angelsaksische koningspaar Richard en Wunna. In 720 ondernam Winibald vanwege zijn zwakke gezondheid met zijn vader en broer een pelgrimsreis naar Rome. Zijn vader stierf echter onderweg en Winibald besloot om in Rome te blijven. Hij werd er monnik en bleef er ruim zeven jaar. Na een kort oponthoud in zijn thuisland keerde hij in 730 terug naar Rome.

Acht jaar later wijdde de heilige Bonifatius, Winibalds oom, hem tot priester en verzocht hem om het evangelie in Germanië te gaan verkondigen. Een jaar later - in 739 - was hij samen met zijn broer Willibald en zijn zuster de heilige Walburga aan het werk in Thüringen en nadien in Beieren bij de Franken. 

In 751 stichtte hij in Heidenheim (Beieren) een benedictijns klooster waarvan hij de eerste abt werd. Walburga werd abdis van de vrouwelijke tak van de abdij.

Ondanks zijn slechte gezondheidstoestand reisde hij kort voor zijn dood nog naar Fulda. Zijn relieken werden vermoedelijk samen met die van Walburga overgedragen naar Eichstatt.

Niet alleen Winibald werd heilig verklaard; ook zijn ouders, broer en zus. De heilige Winibald is de patroonheilige van de bouwvakkers en de verloofden. Hij wordt doorgaans afgebeeld met een staf (duidend op zijn waardigheid als abt) en een troffel (verwijzend naar de bouw van klooster en kerk).

Afbeelding: de heilige Winibald bij de bouw van het klooster in Heidenheim, houtsnede door Leonhard Beck, 1522.

Weerspreuk

Rond de dag van Wineboud,
wordt het meestal pas echt koud.