Heiligen

- Zoeken

Heilige Bernardette Soubirous - 18 februari

Heilige Bernardette Soubirous

(° 7 januari 1844 - † 16 April 1879)
Patrones van Lourdes

De heilige Bernadette Soubirous werd geboren op 7 januari 1844 in Lourdes, Hautes-Pyrenees (Frankrijk) als oudste van zes kinderen in het molenaarsgezin van François en Louise Soubirous. Bernadette groeide op in armzalige omstandigheden. Beetje bij beetje vervalt het gezin Soubirous in steeds grotere armoede en Bernadette werkte zelf vanaf de leeftijd van 12 jaar als meid en herderin.

Op 11 februari 1858, rond de tijd van haar eerste communie, gebeurde er iets uitzonderlijk: Bernadette kreeg een visioen van de Heilige Maagd. De komende vijf maanden was Bernadette getuige van nog zeventien visioenen en werd ze geleid naar een genezende bron in de grot van Masabielle.

Ze verhuisde naar een huis van de Zusters van Nevers te Lourdes; waar ze woonde, werkte en leerde lezen en schrijven. De zusters zorgden voor de zieken en behoeftigen en op 22-jarige leeftijd namen ze Bernadette op in hun orde, omdat ze ook ziek en behoeftig was. Bernadette is nooit gezond geweest, ze leed aan astma.

Bernadette's roeping groeide en op 29 juli 1866 trad ze onder haar doopnaam Marie-Bernarde in bij de Sœurs de la Charité van Saint-Gildars in Nevers. Binnen de kloostermuren mocht zij echter met geen woord spreken over hetgeen in Lourdes was gebeurd.

Bernadette was voortdurend ziek en werd vaak mishandeld door haar meerderen. Ze stierf een natuurlijke dood op 16 april 1879 in Nevers met een gebed voor de steun van Maria op haar lippen. Haar medezusters bedekten haar ongeschonden lichaam met was, en zo is het vandaag nog te zien in Nevers. Sinds de verschijningen van Maria aan de heilige Bernadette in 1858, bezochten meer dan 200 miljoen mensen het heiligdom van Lourdes.

De heilige Bernardette Soubirous is de patrones van Lourdes, de zieken, de armen, herders en herderinnen. Ze wordt aangeroepen tegen ziekte en armoede, en door mensen die belachelijk gemaakt worden omwille van hun vroomheid.

Afbeelding: foto van de heilige Bernadette Soubirous, auteur onbekend, 19de eeuw.

Weerspreuk

Februari is de kortste,
maar ook de ergste.