Heiligen

- Zoeken

Heilige Ursmarus van Lobbes - 19 april

Heilige Ursmarus

(° 644 - † 713)
Abt, bisschop, geloofsbode
Patroonheilige van Lobbes

De heilige Ursmarus (Ursmaar) werd op 27 juli 644 geboren in Floyon (Frankrijk). Hij werd opgevoed in een klooster en was vervolgens actief als geloofsbode in het noorden van Frankrijk en in Vlaanderen.

Rond 689 werd hij benoemd tot abt-bisschop van de abdij van Lobbes (België). Hij voerde er de Regel van Benedictus in en hield zich voornamelijk bezig met bouwwerken aan de abdij. In 697 werd de kloosterkerk ingewijd. De oorsprong van de latere naar hem vernoemde collegiale kerk van Sint-Ursmaar gaat rechtstreeks op deze kerk terug.

Ursmaar wordt afgeschilderd als een strenge asceet. Hij hielp bij het oprichten van de abdij van Aulne en de abdij van Wallers-en-Faigne, beiden in Frankrijk. Ook de verbinding met het klooster van Maubeuge is aan Ursmaar te danken.

In 711 deed Ursmaar ten gunste van zijn leerling Ermin een stap terug. Hij stierf een natuurlijke dood op 18 april 713 in Lobbes, waarvan hij ook de patroon is en werd in de naar hem vernoemde kerk begraven.

In 1408 werd zijn gebeente naar Binche (Henegouwen) overgebracht waar het in 1794 tijdens de Franse Revolutie verbrand werd.

De heilige Ursmarus is, naast de patroon van Lobbes, de patroonheilige van kinderen die moeilijk leren lopen.

Afbeelding: stenen sculptuur van de heilige Ursmarus in de abdijkerk van Lobbes, ca. 1900.

Weerspreuk

In het Frans kent men nog de volgende merkwaardige weerspreuk aan Ursmarus toe:

Saint-Ursmar prend,
La dernière neige de l'an.

Roept de koekoek rustig en regelmatig aan,
schoon weer om eens lustig uit wandelen te gaan.