Heiligen

- Zoeken

Heilige Lodewijk van Anjou - 19 augustus

Heilige Lodewijk van Anjou

(°1274 – † 1297)
Patroon van de stad Valencia

Lodewijk Anjou werd in koninklijke kringen geboren in Brignoles (Provence, Frankrijk) in februari 1274 als tweede zoon van Charles d'Anjou en Maria Arpad van Hongarije. 

Toen de vader van Lodewijk in oorlogstijd gevangen gezet werd in Italië, werden zijn drie zonen ondergebracht bij Franciscaanse broeders. Zij verbleven er gedurende zeven jaar en kregen er onderricht.

Toen Lodewijk meerderjarig werd, werd hij aartsbisschop van Lyon. Hij verzaakte aan al zijn koninklijke titels in het voordeel van zijn jongere broer Robert d'Anjou en legde de Franciscaanse geloften van armoede, kuisheid en gehoorzaamheid af.

Op 5 februari 1297 werd Lodewijk - op 22 jarige leeftijd - geconsacreerd als bisschop van Toulouse. Hij had vanaf dan nauwelijks oog voor zijn eigen behoeften en welzijn. Hij hield zich voornamelijk bezig met het dienen van de armen, hij gaf hen voedsel en onderdak.  

Na amper zes maanden, en uitgeput door de vele inspanningen, verzaakte hij aan zijn bisschopstitel. Kort daarna bezweek Lodewijk op 19 augustus 1297 aan tyfus in zijn geboorteplaats Brignoles. Hij werd amper 23 jaar.

Hij werd heilig verklaard op 7 april 1317 door paus Johannes XXII.

De verering van de heilige Lodewijk van Anjou geraakte niet wijdverspreid, vooral de Franciscanen sloten hem in hun hart. Zij brachten zijn relieken in 1423 over naar Valencia, de stad waarvan hij de patroonheilige werd.

Afbeelding: de heilige Lodewijk van Anjou (links) door Sebastiano del Piombo, ca. 1508.

Weerspreuk

's Avonds laat de spin te been
het zal gaan regenen ik wed tien voor één