Heiligen

- Zoeken

Heilige Megengosus - 19 december

Heilige Megengosus

(† 1001)

De heilige Megengosus (ook Megingoz, Megingaud of Megingoos) was van adellijke afkomst. Hij heerste over het graafschap Gelderland, gelegen in de Lage Landen. Het vroegere Gelderland omvatte destijds eveneens een deel van de huidige Duitse deelstaat Noord Rijn-Westfalen. Megengosus was gehuwd met Gerberga; op latere leeftijd werden zij de ouders van de heilige Adelheid.

Hij streed in 939 aan de zijde van de rebellen o.l.v. Heinrich tegen diens broer Otto I en verloor naar aanleiding van dit incident zijn titel en gronden. In 944 werden hem zijn privileges teruggeschonken door Otto.

Na de dood van zijn zoon Godfried in 977 liet hij met diens erfdeel voor zijn jongste dochter Adelheid een abdij bouwen in Vilich nabij Bonn. Het landhuis van Megengosus en Gerberga vormde hiervoor de basis. Na de afwerking van het klooster gaf Megengosus het in handen van keizer Otto III, die het dezelfde privileges verleende als de abdijen van Gandersheim, Quedlinburg en Essen. Gerberga schonk haar dochter een stuk land in Keulen, waar later ook een abdij zou verrijzen. Zijzelf betrok een cel in het kloostercomplex van Vilich en leidde tot aan haar dood in 996 het bestaan van een kloosterlinge.

Megengosus was, bij gebrek aan een opvolger, genoodzaakt om zijn graafschap zelf verder te besturen. Daarnaast trachtte hij een deemoedig, christelijk leven te leiden. Na zijn dood in 1001 werd hij door zijn dochter, de heilige Adelheid, begraven aan de zijde van Gerberga in Vilich.

Afbeelding: de heilige Megengosus zoals afgebeeld in de 'Generale Legende der Heylighen' door P. Petrus Ribadineira en P. Heribertus Ros-Weyde sj., 1711.

Weerspreuk

Keert de kat haar aars naar het vuur,
daar komt sneeuw van op den duur.