Heiligen

- Zoeken

Heilige Paulus van het Kruis - 19 oktober

Heilige Paulus van het Kruis

(° 3 januari 1694 - † 18 oktober 1775)
Ordestichter

De heilige Paulus werd geboren als Paolo Francesco Danei in Ovada bij Genua (Italië). Hij was de oudste van zestien kinderen uit het tweede huwelijk van zijn vader, die van verarmde adellijke afkomst was. De invloed van de dorpspastoor bewerkstelligde zijn roeping. Paulus werkte intussen weliswaar verder in het bedrijf van zijn vader maar engageerde zich meer en meer op christelijk vlak. Hij spendeerde dagelijks vele uren aan gebed en geestelijke oefeningen. 

Een visioen bracht hem ertoe zich veertig dagen lang af te zonderen en in die tijdspanne legde hij de grondvesten van de orde die hij later zou stichten. Met de hulp van de plaatselijke bisschop verzamelde Paulus gelijkgestemde zielen en hij richtte in 1725 - met instemming van de Paus - de orde van de paters Passionisten. Paulus beoogde het om de daadkracht van de Jezuïeten aan de eenzaamheid van de Kartuizers te koppelen.

Paulus leefde zelf in volstrekte eenzaamheid en trok van tijd tot tijd als boeteprediker door het land. Reeds bij leven werd hij als een heilige vereerd, zijn vroomheid ontsproot voornamelijk aan zijn liefde voor het Kruis en het mystieke gebedsleven. 

Enige tijd later werd het eerste klooster van de orde in Monte Argentario op het schiereiland Orbetello geopend. In datzelfde klooster bevindt zich ook zijn sterfkamer, die onveranderd is gebleven. Zijn relieken worden bewaard in de kloosterkapel van de HH. Giovanni e Paolo.

Afbeelding: 'San Pablo de la Cruz Fundador' door Miguel Palafox, 2004.

Weerspreuk

Veel regen in oktober,
geeft veel wind in december.