Heiligen

- Zoeken

Heiligen Marcellinus en Petrus - 2 juni

Heiligen Marcellinus en Petrus

(† 304)
Martelaren

De heilige Marcellinus was aanvankelijk een Romeins burger en een buitengewoon vroom man die later priester werd. Hij werd samen met de heilige Petrus, een exorcist, gearresteerd tijdens de christenvervolgingen en in de gevangenis geworpen.

Tijdens hun opsluiting gingen beide christenen door met het verkondigen van het evangelie en slaagden er zelfs in de gevangenisbewaarder en zijn gezin te bekeren. 

Volgens de overlevering werden zij in 304 weggevoerd naar een woud net buiten Rome, zodat andere christenen hun overblijfselen niet zouden kunnen vereren, en stierven daar de marteldood door onthoofding. Twee christelijke vrouwen, Lucilla en Firmina, vonden echter hun lichamen en begroeven hen op de naar hen vernoemde begraafplaats langs de Via Labicana.

Keizer Constantijn de Grote liet later een basiliek bouwen over hun graf. De relieken van beide heiligen werden later naar de abdij van Seligenstadt gebracht door Einhard, de secretaris van Karel de Grote. 

Het staat vast dat de heiligen Marcellinus en Petrus in de vroegchristelijke kerk vereerd werden als martelaren. Hun namen komen voor in het allereerste eucharistische gebed.

Afbeelding: het martelaarschap van de heiligen Marcellinus en Petrus, rechts staat keizer Diocletianus afgebeeld. Twaalfde eeuwse boekilluminatie uit de Codex Bodmer.

Weerspreuk

Sint-Marcellijn,
goed voor het water, goed voor de wijn.

Regen op de vooravond van Marcellien,
daar kan men voor 't koren een kwaad teken in zien.