Heiligen

- Zoeken

Heilige Joavan van Bretagne - 2 maart

Heilige Joavan van Bretagne

(° ca. 500 - † ca. 570)
Monnik, bisschop

De heilige Joavan (of Jovinus, Jaoua, Jouvin, Joevin, Jawa) was van Romeins-Britse afkomst en werd rond het jaar 500 op de Britse eilanden geboren. Rond 520 trok van Brittannië naar Bretagne om een discipel van de heilige Paulus Aurelianus, zijn oom, te worden.

Joavan werd monnik in het Bretoense Landevennec. Van abt Judulus kreeg hij de opdracht om het evangelie te gaan verkondigen in Brasparts en daarna in Lampaul-Ploudalmézeau. 

Later nam hij de functie van bisschop waar samen met z'n oom en volgde hem na diens dood op als bisschop van Léon.

Joavan stierf een natuurlijke dood in 570. Zijn lichaam werd op een ossenkar gelegd; de ossen bepaalden zelf waar de heilige Joavan zijn laatste rustplaats zou vinden. Ze hielden halt in Plougen (Plouvien), waar Joavan begraven werd. Zijn graf bevind zich nog steeds in Plougen, zijn relieken niet. 

In Bretagne zijn tenminste twee kerken aan hem gewijd. In Plougen (Plouvien) vindt op de eerste zondag van mei nog steeds een boetprocessie (pardon) ter ere van de heilige Joavan plaats.

Afbeelding: beeld van de heilige Joavan in de gelijknamige kapel (Chapelle Saint-Jaoua), Plouvien (Bretagne, Frankrijk).

Weerspreuk

Op Sint-Joavan maken alle eksters hun nest.