Heiligen

- Zoeken

Heilige Agricola van Avigon - 2 september

Heilige Agricola van Avigon

(° 636 - † 700)
Patroon van Avignon en van de ooievaars
Bisschop

De heilige Agricola was de zoon van Magnus van Avignon en Gandaltrude. Hij trad toe tot de beroemde kloostergemeenschap op het eiland Lérins (voor de kust van Cannes) toen hij amper zestien was. Van zijn vader erfde hij in 660 de bisschopszetel van Avignon.

Veertig jaar bekleedde hij zijn ambt, geliefd bij zowel de geestelijkheid als het volk. Agricola bouwde een kerk en een klooster voor benedictijnse zusters in Avignon. Hij was een gevierd predikant en vooral bekend om zijn liefdadigheid en de verdediging van de armen en de zieken bij het burgerlijk bestuur. 

Volgens de overlevering werd dankzij zijn zegen een invasie van ooievaars teruggedrongen en konden regen, mooi weer en goede oogsten afgedwongen worden.

Ooievaars

De legende gaat als volgt:

'Op een dag streek een grote zwerm ooievaars neer over Avignon. De vogels voedden zich voornamelijk met reptielen en op een gegeven moment lagen de daken van Avignon bezaaid met dode slangen. De lucht was bezwangerd met de stank van de dode reptielen en een epidemie zou bijgevolg niet lang meer zou uitblijven.

De heilige Agricola werd door de trieste toestand waarin zijn kudde verkeerde erg getroffen en begon te bidden. Door middel van het kruisteken sommeerde hij de ooievaars te vertrekken, waarbij ze alle dode serpenten - oorzaak van al het kwaad - in hun bek meenamen.'

Agricola overleed op 64-jarige leeftijd. Hij is de patroonheilige van Avignon en van de ooievaars, hij wordt aangeroepen tegen de builenpest en allerhande onheil. Gelovigen baden tot hem voor het bekomen van goed weer, goede oogsten en regen in perioden van droogte. De heilige Agricola wordt traditioneel met ooievaars afgebeeld.

Bovenste afbeelding: de heilige Agricola, onder bescherming van de heilige Maagd Maria door Minoli.

Weerspreuk

Is de maan als een liggende schuit,
dan valt er zelden regen uit