Heiligen

- Zoeken

Zalige Oda van Rivreulles - 20 april

Zalige Oda van Rivreulles

(° ca. 1131-'37- † 1158)
Moniale, priorin

De zalige Oda van Rivreulles (Riveroelle) werd omstreeks de periode 1131-'37 geboren op kasteel Aluet in Anderlues (Henegouwen) als telg van een adellijk geslacht. Zij was de dochter van een ridder, genaamd Wibert, die in de nabijheid van de abdij van Bonne Espérance, toen nog een dubbelklooster, leefde.

Reeds als kind besloot Oda om haar leven aan Christus te wijden. Zij maakte aan de toenmalige abt van het klooster, Odo, haar verlangen om in te treden kenbaar. Vader abt besprak Oda's voornemen om in te treden in het klooster met haar ouders maar deze waren allerminst opgezet met Oda's keuze. Ze zochten desondanks een bruidegom voor haar en lokten haar onder valse voorwendselen naar het trouwaltaar. Daar verklaarde de priester echter dat Oda niet voorbestemd was om te trouwen maar om als bruid van Christus in het klooster te treden. 

Andere bronnen vermelden dat Oda zich de neus afsneed toen zij vernam dat haar ouders haar wilden uithuwelijken. Zij dreigde met verdere verminkingen, indien haar ouders niet zouden afzien van het huwelijk. Toen de bruidegom ook geen interesse meer toonde, zagen de ouders af van hun plan en kon Oda intreden.

Haar ouders lieten haar in ieder geval met tegenzin gaan en Oda nam haar toevlucht tot het klooster van de premonstratenzerinnen (of norbertinessen) in Rivreulles. Zij werd later priorin van dit klooster en overleed er op 20 april 1158, paasdag. In haar Vita wordt zij geprezen vanwege haar ascetische levenshouding, haar vermogen tot naastenliefde en het lijden dat zij geduldig droeg. 

Het graf van de zalige Oda bevindt zich in de abdij van Bonne-Espérance in het bisdom Doornik. Haar cultus werd nooit officieel bekrachtigd maar blijft plaatselijk populair.

Afbeelding: bidprentje van de zalige Oda van Rivreulles door Bertino (serie O. Praem.).

Weerspreuk

Grasmaands regen,
zomermaands zegen.