Heiligen

- Zoeken

Heilige Dominicus van Silos - 20 december

Heilige Dominicus van Silos

(° 1010 - † 20 december 1073)
Abt
Patroon van de herders en de gevangenen

De heilige Dominicus (Domingo) werd in 1010 in het Spaanse Logroño geboren als de zoon van een rijke grondbezitter. In zijn jeugd hield hij zich vooral bezig met het hoeden van de kudden van zijn ouders. 

Op 26-jarige leeftijd werd hij tot priester gewijd en twee jaar later trad hij toe tot het benedictijnerklooster van Logroño, waarvan hij in 1038 prior werd. In datzelfde jaar raakte hij verwikkeld in een strijd met koning Garcia III van Navarra om het beheer van de goederen van het klooster. Dominicus weigerde deze over te dragen aan de koning en moest uiteindelijk vluchten naar Castilië waar hij de bescherming van koning Ferdinand I genoot.

Deze gelastte Dominicus om de leiding van het klooster van Sint-Sebastiaan in Silos op zich te nemen. Dominicus reformeerde het klooster, dat toen niet meer dan een ruïne was, en ontwikkelde het tot een centrum van boekdrukkunst, getuige de omvangrijke bibliotheek en het scriptorium. Ook de plaatselijke behoeftigen werden niet vergeten; Dominicus oogstte hun waardering door zijn blijken van naastenliefde.  

Dominicus werd één van de meest geliefde Spaanse heiligen. Vele mirakels werden aan hem toegeschreven, vooral i.v.m. zwangerschappen. Het volgende verhaal illustreert dit gegeven:

'De heilige Johanna van Aza en haar echtgenoot hadden reeds twee zonen en één dochter, toch verlangden zij hartstochtelijk naar een vierde kind. Johanna was al dertig jaar en geraakte niet meer zwanger. Daarom ondernamen zij in het najaar van 1169 een bedevaart naar het graf van de heilige Dominicus, dat gelegen was aan de pelgrimsweg naar Santiago de Compostella.

Na een bezoek aan het graf van de heilige bleek Johanna inderdaad een vierde kind te verwachten. Op 24 juni van het volgende jaar werd hun zoon geboren, Johanna vernoemde hem naar de heilige Dominicus, die haar verzoek zo welwillend had ingewilligd.

De jongen groeide op en werd later de heilige Dominicus Guzman, de grondlegger van de orde der Dominicanen.'

De staf van Dominicus werd eveneens gebruikt om de koninginnen van Spanje te zegenen en werd bij hun kraambed geplaatst.

De heilige Dominicus wordt meestal geportretteerd als abt, omringd door de zeven deugden.

Afbeelding: de heilige Dominicus van Silos door Bartolomé Bermejo, ca. 1474-1477.

Weerspreuk

Als het ijs voor Kerstmis een man kan dragen,
zal er zich na Kerstmis geen muis meer op wagen.