Heiligen

- Zoeken

Onze-Lieve-Vrouw van Knock - 21 augustus

Onze-Lieve-Vrouw van Knock

Patroonheilige van Ierland

Op 21 augustus 1879 verscheen de heilige Maagd Maria in het Ierse plaatsje Cnoc Mhuire (Knock). Sindsdien wordt deze verschijning aangeduid als 'Onze-Lieve-Vrouw van Knock'.

De heilige Maagd Maria zou op 21 augustus 1879 rond acht uur ’s avonds verschenen zijn, aan ongeveer een vijftiental mensen. Zij werd vergezeld door de heilige Jozef en de heilige Johannes, de apostel. Dit is het relaas van de verschijning:

Zij zweefden ongeveer twee voet boven de grond en elk van hen bewoog zich van tijd tot tijd naar en van de zieners.

Onze-Lieve-Vrouw was in het wit gekleed en had een briljanten kroon op haar hoofd. Waar de kroon haar voorhoofd raakte, droeg zij een mooie roos in volle bloei. Zij was bezig aan het bidden, haar ogen en handen naar de hemel gericht. 

De heilige Jozef droeg eveneens witte kleren en stond aan de rechterzijde van Onze-Lieve-Vrouw, naar haar gewend in een houding van eerbied. 

De heilige Johannes droeg een wit gewaad en stond aan de linkerzijde van Onze-Lieve-Vrouw. Hij zag er uit als een bisschop en droeg een kleine mijter en had een open boek in zijn linkerhand. Achter hen en links van Sint-Johannes was er een eenvoudig altaar, waarop een kruis en een lam met biddende engelen stonden.

De verschijning vond slechts éénmaal plaats en duurde twee uur. Tegenwoordig is Knock een belangrijk bedevaartsoord. Paus Johannes Paulus II bezocht het plaatsje in 1979, ter gelegenheid van de honderdste verjaardag van de verschijning.

Onze-Lieve-Vrouw van Knock is eveneens de aanduiding van Maria als patroonheilige van Ierland. Haar feestdag is de dag van haar verschijning, namelijk 21 augustus.

Afbeelding: Schilderij van Onze-Lieve-Vrouw van Knock in de gelijknamige basilica.

Weerspreuk

Als de ooievaars na 21 augustus nog blijven,
zal een zachte winter binnendrijven.

Alles heeft zijn tijd van zijn.
Niets vervroegen, niets verschuiven:
in augustus zure druiven,
in oktober zoete wijn.

Van half augustus tot de wijnoogst verdwijnt het zuur uit de druiven en neemt het suikergehalte toe. Daarbij is enige regen nodig en de zon moet zeker schijnen.