Heiligen

- Zoeken

Heilige Petrus Damianus - 21 februari

Heilige Petrus Damianus

(° 20 februari 1007 - † 22 februari 1072)
Kardinaal-bisschop
Kerkleraar

De heilige Petrus Damianus (Damiani) werd in 1007 in Ravenna (Italië) geboren. Hij werd opgevoed door één van zijn oudere broers, Damianus, wiens naam hij overnam. Hij was een uitstekend wetenschapper en docent aan de universiteit van Piacenza maar prefereerde het kluizenaarsleven.

Hij werd benedictijnermonnik en in 1043 prior van het camaldulenzer klooster Fonte Avellana nabij Gubbio, een uitzonderlijk strenge kluizenarij in de geest van de heilige Romualdus. In 1057 werd hij tegen zijn wil door de paus benoemd tot kardinaal-bisschop van Ostia. Pas in 1063 keerde hij terug naar Fonte Avellana.

Petrus Damianus was één van de productiefste schrijvers uit de middeleeuwen en bestreed in woord en schrift de kerkelijke mistoestanden van die tijd. Hij liet een uiterst omvangrijk oeuvre, voornamelijk bestaand uit theologische geschriften, na. Hij is eveneens de auteur van de hagiografie van de heilige Romualdus (Vita beati Romualdi).

Hij overleed in 1072 op de terugreis van Ravenna in Faenza, waar hij ook begraven werd. In 1828 werd hij door paus Leo XII uitgeroepen tot Kerkleraar.

De heilige Petrus Damianus wordt gewoonlijk afgebeeld in het habijt van de camaldulenzer orde, of als bisschop. Hij wordt aangeroepen tegen migraine.

Afbeelding: de heilige Petrus Damianus door Andrea Barbiani, 18de eeuw.

Weerspreuk

Op Petrus Damiaan,
hervat de winter spontaan,
of is het ermee gedaan.