Heiligen

- Zoeken

Heilige Francisca Xaveria Cabrini - 22 december

Heilige Francisca Xaveria Cabrini

(° 15 juli 1850 - † 22 december 1917)
Ordestichtster
Patrones van de emigranten

Francisca Cabrini werd als jongste van dertien kinderen geboren in een landbouwgezin en bekommerde zich reeds in haar jeugd om behoeftige en verwaarloosde kinderen.

In 1874 werd zij aangesteld als directrice van een pensionaat in Codogno nabij Milaan (Italië) en in de jaren 1880 stichtte zij de congregatie van de Missionarissen van het Heilig Hart, waarvan zij de eerste overste werd. In het daaropvolgende jaar genoot haar orde reeds pauselijke erkenning.

Francisca koesterde een persoonlijke verering voor de heilige Franciscus Xaverius en nam daarom de kloosternaam 'Xaveria' aan.

Op verzoek van paus Leo XIII ging Francisca Xaveria in 1888 naar de Verenigde Staten om er caritatieve en religieuze arbeid onder de Italiaanse immigranten te verrichten. Vanuit New York richtte zij in diverse Amerikaanse staten en in Latijns-Amerika zo'n 67 instellingen op waaronder scholen, ziekenhuizen, weeshuizen en kloosters.

Zij werkte dagelijks bijna de klok rond en trok zich in het bijzonder het lot van de mensen die naar de Verenigde Staten emigreerden aan. Zuster Francisca Xaveria was een rolmodel voor de vele jonge vrouwen die zich bij haar orde aansloten.

Het moederhuis van haar orde bevindt zich in Chicago. 'Moeder Cabrini', zoals zij door velen genoemd werd, verwierf het Amerikaanse staatsburgerschap in 1909; zij overleed acht jaar later, op 22 december 1917 en werd in 1946 als eerste Amerikaanse burger heilig verklaard.

Afbeelding: portret van de heilige Francisca Xaveria Cabrini, archieffoto Keystone / Getty Images, ca. 1900.

Weerspreuk

Wroet de mol nog in de langste nacht,
een kwakkelwinter wordt verwacht.

Rond 22 december begint officieel de winter. Ook het sterrenbeeld Steenbok doet zijn intrede. De zon bereikt vandaag haar laagste punt aan de hemel. Dit betekent dat het vandaag de kortste dag en langste nacht van het jaar is! Vanaf nu zullen de dagen terug opnieuw langer worden en de nachten korter, tot dag en nacht - bij het aanbreken van de lente - opnieuw even lang zijn.