Heiligen

- Zoeken

Heilige Vincentius van Zaragoza - 22 januari

Heilige Vincentius van Zaragoza

(† 304)
Diaken, martelaar
Patroon van de wijnboeren

De heilige Vincentius werd in Huesca in Spanje geboren. Hij was de trouwste medewerker van Valerius, de bisschop van Zaragoza. Beiden werden tijdens de christenvervolgingen (in opdracht van keizer Diocletianus) gearresteerd door Dacianus, de Romeinse gouverneur in Spanje. Valerius werd verbannen, Vincentius werd onderworpen aan een reeks martelingen. 

Hij werd naakt in een duistere gevangenistoren geworpen, vervolgens werd hij op een rooster verbrand en moest in de gevangenis op een bed van scherven slapen. De legende wil dat de scherven door de tussenkomst van een engel veranderden in bloemen. Vincentius stierf in 304 aan zijn verwondingen in de gevangenis van Valencia. Hij was de eerste Spaanse martelaar. 

Dacianus verbood de begrafenis van Vincentius' lichaam en verordende dat zijn lijk in het veld werd achtergelaten voor de aaseters. Twee engelen hielden echter de wacht bij zijn ontzielde lichaam en verjoegen enkele raven. Daarop werd Vincentius' lichaam verzwaard met een molensteen en in zee geworpen. Hij zonk echter niet en werd door de stroming meegevoerd en aan wal geworpen. Daar vond een vrome weduwe zijn lichaam en begroef hem.

Vincentius werd één van de meest vereerde Spaanse martelaars. Hij wordt gewoonlijk afgebeeld met een diakendalmatiek en de martelaarspalm. Hij wordt soms ook voorgesteld met een rooster waarop hij werd verbrand.

De heilige Vincentius van Zaragoza is de patroonheilige van dakdekkers, scholieren, steenbakkers, zeelieden, kuipers, wijnbouwers- en handelaars. Hij wordt aangeroepen tegen buikpijn, koorts, zweren en voor het terugkrijgen van gestolen goederen.

Afbeelding: de heilige Vincentius van Zaragoza in gevangenschap door de School van Francisco Ribalta, ca.1620.

Volksgebruiken

De heilige Vincentius is vanwege zijn naam - die met de letters 'vin' begint - de patroonheilige van de wijnboeren. Het volksgeloof stelt dat op Sint-Vincentius de wijnstokken 'ontwaken'.

Vooral in de Bourgogne en de Champagne wordt deze dag uitgebreid gevierd met processies, missen en feestmalen. In Bourgondië vinden op zijn naamfeest diverse bidprocessies door de wijngaarden plaats.

Ieder wijndorp krijg beurtelings de heilige Vincentius als beschermheilige en de 'Saint Vincent Tournante' processie ter zijner ere wordt gevolgd door een feest van twee dagen feesten en drinken. Het naamfeest van de heilige Vincentius geldt doorgaans als het midden van de winter.

Weerspreuk

Als Agnes en Vincentius komen,
is er nieuw sap in de bomen.

Geeft Vincentius zonneschijn,
dan is er hoop op koren en wijn.

Als de zon schijnt op Sint-Vincentius is dat uitstekend voor de oogst van koren en wijndruiven later op het jaar.