Heiligen

- Zoeken

Heilige Julia van Corsica - 22 mei

Heilige Julia van Corsica

(° 6de of 7de eeuw - † ca. 620)
Martelares

De heilige Julia werd geboren als telg van een christelijk, nobel geslacht afkomstig uit Carthago (Tunis). Zij werd gevangen genomen door de binnenvallende Vandalen in 616 en als slavin verkocht aan een Syrische heidense handelaar Eusebius genaamd.

Eusebius nam Julia mee naar Syrië en wou haar tot zijn minnares maken. Julia willigde zijn verzoek niet in en slaagde erin haar meester te weerstaan.

Mettertijd groeide Eusebius' waardering voor Julia, zij mocht hem zelfs vergezellen op zijn reizen. Tijdens één van die reizen leden zij schipbreuk en konden nog net de haven van Cape Corso (Corsica) bereiken.

In Cape Corso was net een heidens festival aan de gang. Felix, de plaatselijke gouverneur, dwong Julia om aan de festiviteiten deel te nemen, als ze dit deed zou ze zelfs haar vrijheid terug krijgen.

Ze weigerde echter, ook toen men haar sloeg en de haren uit haar hoofd rukte. Julia stierf uiteindelijk de marteldood door kruisiging omstreeks 616-620; zij werd aan een kruis genageld en in de zee geworpen. Het kruis met haar lichaam eraan vastgespijkerd dreef naar het eiland Gorgona en spoelde er aan. 

Tegenwoordig berusten haar relieken in de benedictijnerabdij van Brescia (Italië), waar in de middeleeuwen een pelgrimsoord ontstond.

De heilige Julia van Corsica is de patrones van Corsica, Livorno (Italië) en van mensen die het slachtoffer werden van martelingen.

Afbeelding: 'De gekruisigde martelares', de heilige Julia van Corsica door Gabriel von Max, 1866.

Weerspreuk

Op Sint-Juliët,
komt de zon niet uit haar bed.