Heiligen

- Zoeken

Heilige Mauritius - 22 september

Heilige Mauritius

(† 290)
Martelaar
Patroon van de infanterie

De heilige Mauritius werd geboren in Thebe (Egypte) in de derde eeuw. Hij was een Romeins soldaat en voerde het Thebaanse Legioen aan op weg naar Gallië, om daar de Germaanse rebellie in de kiem te smoren. Onderweg werd halt gehouden bij het plaatsje Agaunum in de Zwitserse Alpen. Er werden offers gebracht worden om de bescherming van de Romeinse goden af te smeken. Het legioen bestond echter voornamelijk uit christelijke soldaten en zij weigerden deel te nemen aan de openbare heidense offers.

Geen enkele poging om de soldaten tot andere gedachten te brengen had resultaat. Keizer Maximianus gaf opdracht om deze ongehoorzaamheid te bestraffen door elke tiende soldaat te doden, een militaire straf die bekend stond als decimeren. Men bleef echter weigeren te gehoorzamen, aangemoedigd door Mauritius. Uiteindelijk werden alle legioensoldaten gedood, ook Mauritius, vanwege hun ongehoorzaamheid aan de Romeinse Staat.
 
De heilige Mauritius wordt vooral in de Alpenlanden vereerd. Zijn graf bevindt zich in Agaunum (Zwitserland), dat sindsdien Saint-Maurice heet. 

Hij wordt traditioneel afgebeeld als ridder in volledig harnas, dikwijls met een rood kruis als wapenschild op de borst. Soms wordt hij als Moor afgebeeld, vaak ook als Egyptische Kopt met een donkere huidskleur. De heilige Mauritius is de patroon van de infanterie. Hij wordt aangeroepen om bescherming tegen lawines te bekomen.

Afbeelding: de heilige Mauritius, auteur onbekend.

Weerspreuk

Is het op Sint-Mauritius helder,
dan gaan er veel schepen naar de kelder.

(Er worden dan veel stormen verwacht.)

Is Sint-Mauritius helder en klaar,
dan razen veel stormen volgend jaar.

Na Mauritius
brengt de donder zelden schade aan.