Heiligen

- Zoeken

Heilige Rosa van Lima - 23 augustus

Heilige Rosa van Lima

(° 1586 - † 1617)
Moniale

Isabel de Flores y del Oliva werd op 20 april 1586 geboren in Lima (Peru) als dochter van Spaanse ouders. Op twintigjarige leeftijd trad zij toe tot de derde orde van de dominicanen en koos als kloosternaam 'Rosa'.

Aangezien er in Peru destijds geen kloosters waren, leidde zij haar bestaan als moniale in een tuinhuisje. Rosa was bijzonder nederig en leidde een zeer ascetisch leven. Vaak  vastte ze zo streng als een kluizenaar. Ze beantwoordde geen van de huwelijks aanzoeken die haar bereikten en onderscheidde zich door haar geestelijk leven.

Rosa bracht haar dagen door met gebed en het kweken van kruiden. Ze wou deel hebben aan het lijden van Christus en pijnigde zichzelf op allerlei manieren. Deze staat van versterving ging gepaard met extatische ervaringen.

Om haar schoonheid te accentueren maakte haar moeder een krans van rozen die zij op het hoofd droeg, maar onopgemerkt droeg Rosa daaronder een metalen krans met scherpe uitsteeksels... Het monastieke leven dat zij in afzondering leidde bracht haar tot grote bloei, als een mooie roos, maar toch bleef zij onophoudelijk Jezus' lijden met zich meedragen. 

De laatste drie maanden van haar leven verbleef Rosa in het huis van de familie Gonzalo de la Manza in Lima op de plaats waar nu het klooster staat dat haar naam draagt. Zij stierf op 30 augustus 1617, ze is dan slechts 31 jaar oud, na een lange lijdensweg die eindigde in verlamming.
 
In 1667 werd zij zalig verklaard en in 1671 volgde haar heiligverklaring.

Rosa van Lima was de eerste Latijns-Amerikaanse vrouw die werd heilig verklaard. Ze is de patroonheilige van Peru, Noord- en Zuid-Amerika en de Filipijnen. In 1671 zou zij Sittard (Nederland) - waarvan zij de beschermheilige is - van de zwarte pest bevrijd hebben.

De heilige Rosa van Lima is ook de patrones van tuinmannen en bloemisten. Haar hulp wordt eveneens ingeroepen tegen familieruzies en bij verwondingen.

Ze wordt gewoonlijk afgebeeld als een jonge vrouw in het habijt van de dominicanen. Haar attributen zijn rozen en het Christuskind. De heilige Rosa van Lima wordt vaak aangeroepen tegen koorts, waterzucht en maagpijn.

Afbeelding: De heilige Rosa van Lima door Bartolomé Esteban Murillo, ca. 1670.

Weerspreuk

Zingt de vink in de morgenstond
zo hij zeker regen verkondt