Heiligen

- Zoeken

Heilige Johannes van Kanty - 23 december

Heilige Johannes van Kanty

(° 23 juni 1390 - † 24 december 1473)
Kanunnik, pelgrim
Patroonheilige van Litouwen en Polen

De heilige Johannes van Kanty (of van Kenty; ook Johannes Cantius)werd op 23 juni 1390 geboren als Jan Kanty, zoon van Stanisław and Anna Kanty, in Polen. Hij was kanunnik en professor in de theologie in Krakau. In 1424 werd hij tot priester gewijd. Johannes van Kanty was een zeer gewaardeerd professor en predikant en werkte een tijdje als parochiepriester in het stadje Olkusz.

Johannes werd reeds tijdens zijn leven als een heilige vereerd omwille van zijn nederigheid en naastenliefde. Na zijn terugkeer in Krakau leidde hij een sober leven waarbij hij zich vrijgevig en barmhartig opstelde tegenover de armen en behoeftigen. Hij probeerde die houding eveneens op zijn studenten over te brengen. Daarnaast ondernam hij viermaal een voettocht naar Rome en één pelgrimstocht naar Jeruzalem.

Een populaire legende vertelt het volgende over hem:

Tijdens één van zijn pelgrimstochten werd Johannes overvallen en beroofd. De rovers waren niet tevreden met de buit en vroegen hem of hij niets achterhield. Johannes antwoordde ontkennend maar herinnerde zich even later dat hij enkele muntstukken in de manchet van zijn mouw genaaid had. Hij keerde terug naar de rovers en overhandigde hen de goudstukken. De rovers waren zo ontroerd door Johannes' ontwapenende eerlijkheid dat ze hem prompt al zijn afhandig gemaakte bezittingen teruggaven.

De heilige Johannes van Kanty overleed op kerstavond van het jaar 1473 en werd door paus Clemens XII in 1767 heilig verklaard. Zijn graf bevindt zich in de universiteitskerk van Krakau (Polen); zijn woning en privé-kapel werden er eveneens geconserveerd.

De heilige Johannes van Kanty wordt vaak afgebeeld als priester in het gezelschap van armen. Hij is de patroonheilige van seminaristen en geleerde geestelijken, en van Litouwen en Polen.

Afbeelding: bidprentje van de heilige Johannes van Kanty naar een schilderij van Tadeusz Żukotyński.

Weerspreuk

Heeft men in december slechts vorst en slijk,
dan worden de dokters rijk.