Heiligen

- Zoeken

Heilige Ildefonsus van Toledo - 23 januari

Heilige Ildefonsus van Toledo

(°607 - † 23 januari 667)
Aartsbisschop
Patroon van Toledo

De heilige Ildefonsus (Hildefons) was afkomstig uit een voorname Spaanse familie. Ondanks het verzet van zijn vader trad hij toe tot het benedictijnse klooster van Agli waar hij een monnik en leerling van de heilige Isidorus van Sevilla was. Later vervulde hij de functie van abt, tot hij tot bisschop van Toledo (Spanje) werd verkozen.

Rond 658 verzocht Reccesvinth, koning van de Visigoten in Spanje, Ildefonsus om het ambt van aartsbisschop van Toledo te vervullen, een positie die hij ruim negen jaar lang zou bekleden.

Ildefonsus schreef vooral theologische werken en verhandelingen over de maagdelijkheid van de Heilige Maagd Maria. Volgens de legende zou bij de aanbidding van de relieken van de heilige Leocadia deze heilige aan Ildefonsus verschenen zijn en hem bedankt hebben voor zijn toewijding aan de Heilige Maagd. Tijdens een andere gebeurtenis zou de Maagd zelf verschenen zijn, waarbij zij hem als dank een kazuifel overhandigde.

De heilige Ildefonsus overleed in 667 en werd begraven in de Basiliek van Sint-Leocadia. Zijn verering vindt met name in Toledo en Sevilla plaats.

Afbeelding: de heilige Ildefonsus van Toledo door El Greco, 1603-1605.

Weerspreuk

Is 't in januari nat,
ledig blijven schuur en vat.