Heiligen

- Zoeken

Heilige Birgitta van Zweden - 23 juli

Heilige Birgitta van Zweden

(° ca. 1303 - † 1373)
Ordestichtster, mystica
Patrones van Europa, Zweden en van de weduwen

Birgitta Birgersdotter werd omstreeks 1303 geboren in Finsta nabij Uppsala (Zweden). Zij was de dochter van een grootgrondbezitter en verwant met het Zweedse koninklijke hof, onder andere met de heilige Ingrid van Zweden.

Reeds op zevenjarige leeftijd kreeg Birgitta voor het eerst visioenen van de Kruisdood van Christus. Na de dood van haar moeder werd zij opgevoed door haar even vrome tante.

In 1316, toen Birgitta dertien jaar oud was, huwde zij met prins Ulf Gudmarsson. Birgitta schonk hem acht kinderen, waaronder de Heilige Catharina van Zweden.

In die tijd was zij een vriendin en raadsvrouwe voor de vele priesters en theologen die zich tot haar wendden.

Na de dood van haar echtgenoot in 1344 ondernam Birgitta een pelgrimstocht naar Santiago de Compostela en streefde een religieus leven na. Ze stelde de mystieke ervaringen die ze tijdens haar leven had op schrift en deze waren immens populair in de middeleeuwen.

De heilige Birgitta van Zweden behoorde achtereenvolgens tot de Franciscaanse Derde Orde en was cisterciënzerin. In 1346 stichtte zij in Vadstena (Zweden) de Orde van de Allerheiligste Verlosser (O.Ss.S.), beter bekend als de Orde van de Birgittinessen.

Birgitta van Zweden overleed na een laatste pelgrimstocht te hebben gemaakt naar het Heilig Land op 23 juli 1373 in Rome. Zij werd begraven in het door haar gestichte klooster in Vadstena.

De heilige Birgitta van Zweden is de patrones van Europa, Zweden en van de weduwen.

Afbeelding: De heilige Birgitta van Zweden, gravure door Hieronymus Wierix, voor 1619.

Weerspreuk

Wolken op Sint-Brigitte,
de zon verjaagt ze vóór het giet