Heiligen

- Zoeken

Heilige Fidelis van Sigmaringen - 24 april

Heilige Fidelis van Sigmaringen

(° 1578 - † 1622)
Priester, martelaar

De heilige Fidelis werd in de herfst van 1578 in Sigmaringen (Pruisen) geboren als Markus Rey. Zijn vader Johannes was burgemeester van Sigmaringen en van Vlaamse afkomst.

Hij studeerde rechten en filosofie en was werkzaam als advocaat voor de armen en minderbedeelden. Door de groeiende corruptie begon Markus een afkeer te krijgen van justitie. Hij verliet dit departement en trad toe tot de Franciscaanse orde van de kapucijners in Freiburg. 

Markus nam de naam Fidelis aan en werd samen met zijn broer George tot priester gewijd. Hij schonk zijn wereldse goederen weg aan de armen en ondersteunde arme seminaristen.

Hij werd als predikant met een groep kapucijnen naar het Zwitserse kanton Graubünden gestuurd om de volgelingen van de protestantse hervormer Zwingli opnieuw met Rome te verzoenen. Fidelis was succesvol in zijn opzet en hoedde zijn medebroeders ervoor om bij dit werk geen geweld te gebruiken. Hijzelf bracht vele nachten in gebed door en werd op 24 april 1622 in Grusch (Zwitserland) vermoord door ketters.

Hij werd 29 juni 1746 heilig verklaard door paus Benedictus XIV.

De heilige Fidelis van Sigmaringen wordt gewoonlijk afgebeeld met zwaarden en een knuppel met spijkers: de instrumenten van zijn marteldood.

Afbeelding: de heilige Fidelis van Sigmaringen en de heilige Jozef van Leonessa door Giovanni Battista Tiepolo, 1752-1758.

Weerspreuk

Als het vriest op Sint-Fideel en Sint-Vitaal,
vriest het zo nog veertig maal.

Fideel kleurt de bloemen geel.