Heiligen

- Zoeken

Heilige Marcus Evangelist - kruisdag - 25 april

Heilige Marcus Evangelist

Heilige Marcus

(† 68)
Apostel, evangelist

Marcus was een leerling van Jezus en een van de vier evangelisten. Hij is de auteur van het eerste overgeleverde evangelie. Van de apostel Markus, ook Johannes Marcus genaamd, wordt verteld dat hij wegrende toen Jezus gearresteerd werd (Marcus 14, 51-52):

Toen lieten allen Hem in de steek en vluchtten weg.
Een jongeman, die alleen een linnen kleed aanhad, probeerde bij Hem te blijven, toen ook hij werd vastgegrepen, liet hij het kleed in hun handen achter en vluchtte naakt weg.

De heilige Marcus was een discipel van de heilige apostel Petrus en reisde met hem naar Rome. De eerste paus refereerde naar hem als 'mijn zoon Marcus'. Met zijn neef de heilige Barnabas en met de heilige Paulus reisde hij door Cyprus.

Marcus evangeliseerde in Cyprus en Alexandrië (Egypte) en stichtte er de Kerk. Hij werd er tevens de eerste bisschop. Marcus stierf de marteldood op 25 april 68 in Alexandrië nadat hij aan een touw vastgebonden door de stad was gesleurd. De voornaamste centra van zijn verering zijn Alexandrië en Venetië. De heilige Marcus is de patroonheilige van Venetië, waar zijn relieken zich bevinden, en Pordenone.

De apostel Marcus is de patroonheilige van notarissen, opticiens, glasblazers, telers, apothekers, schilders, schoenmakers, leerlooiers, secretaressen. Hij wordt aangeroepen voor een goede oogst en tegen schurft. Hij wordt afgebeeld als een volwassen man, vaak terwijl hij aan zijn evangelie werkt. Zijn attribuut is de gevleugelde leeuw.

Afbeelding: de heilige Marcus evangelist door Gioacchino Assereto, 17de eeuw.

Weerspreuken

Sint-Marcus koud,
ook 't heilig hout.*

(* de kruisdagen, drie dagen voor Onze Lieve Heer Hemelvaart)

De Kerk onderscheidt de zogenaamde grote kruisdag en de kleine kruisdagen. De grote kruisdag valt samen met het apostelfeest van de heilige Marcus op 25 april. Vroeger werd op Sint-Marcusdag traditioneel ook een processie gehouden waarvan de bedoeling was de heilige Marcus gunstig te stemmen zodat hij de veldvruchten goed zou laten gedijen, evenals het afsmeken van goed weer.

Zo lang vóór Sint-Marcus warm,
zo lang nà Marcus koud.

Een schone Sint-Marcusdag
belooft een rijke wijnoogst.

Sinte-Merc,
plant uw bonen en ga naar de kerk.

Sint-Marcus wordt ook wel 'de bonenplanter' genoemd. De volkskalender adviseert verder dat je op Sint-Marcusdag niet alleen bonen moet planten maar ook pompoenen moet zaaien. Dat moet je heel vroeg in de ochtend doen.

Zaaien vóór de zonne,
om pompoenen te krijgen gelijk tonnen.