Heiligen

- Zoeken

Heilige Patricia - 25 augustus

Heilige Patricia

(† ca 660 - 670)
Pelgrim

Over de heilige Patricia (ook Patritia) van Napels (Italië) is weinig bekend. Ze was afkomstig uit Constantinopel en zou stammen uit een adellijk geslacht, zoals haar naam suggereert; wellicht was ze zelfs familie van keizer Constans II. 

Om een gedwongen en door de keizer gearrangeerd huwelijk te ontlopen verliet Patricia heimelijk haar ouderlijke woning en gaf al haar bezittingen weg aan de armen. Ze ondernam vervolgens een pelgrimstocht naar de graven van de apostelen in Rome.

Het is zeer de vraag of ze ooit haar doel bereikt heeft, want vanaf hier lopen de verhalen over haar leven uiteen: volgens de één bleef ze op de heenweg in Napels, volgens de ander op de terugweg. Sommigen beweren zelfs dat ze onderweg naar Rome stierf.

Een ander verhaal luidt dat ze in Rome de sluier zou hebben ontvangen uit handen van paus Liberius. Na het overlijden van haar vader keerde Patricia terug naar Constantinopel, verzaakte er aan haar positie en gaf al haar bezittingen weg aan de armen. Vandaar zou ze op pelgrimstocht naar Jeruzalem vertrokken zijn.

Onderweg naar Jeruzalem zou het schip waarop Patricia zich bevond echter schipbreuk geleden hebben in Napels. Patricia zou vervolgens haar toevlucht genomen hebben op het eiland Megarides (het huidige Castel dell'Ovo) waar zich een kleine hermitage bevond. Ze zou zou kort daarna overleden zijn. 

Algemeen wordt echter aangenomen dat Patricia zich vestigde in Napels, omdat ze zich er thuis voelde. Ze zou er zijn ingetreden in het klooster.

Haar relieken zijn bijgezet in de SS. Nicandro e Marciano, de kerk van het latere benedictinessenklooster Santa Patrizia.

De heilige Patricia zorgde honderd jaar na haar dood nog voor de nodige consternatie toen een pelgrim een kies uit haar mond wilde ontvreemden om zich tegen de duivel te beschermen:

's Nachts drong hij in Napels de kerk binnen, lichtte het deksel van haar tombe en volvoerde zijn plan. Als aan de grond genageld bleef hij staan toen het bloed uit het tandvlees zijn hand, de tombe en de vloer purperrood kleurde.

Afbeelding: Icoon van de heilige Patricia van Napels.

Weerspreuk

Trekken de zwaluwen voor 25 augustus,
dan duidt dit op een vroege winter

Blijven de zwaluwen ook nog na de 25ste lang,
wees dan voor de winter niet bang