Heiligen

- Zoeken

Heilige Walburga - 25 februari

Heilige Walburga

(° 710 - † 25 februari 779)
Abdis, geloofsbode van de Franken


De heilige Walburga was de dochter van de heilige koning Richard. Zij was de zuster van de heilige Winibald en de heilige Willibald.

Vanaf haar zevende levensjaar werd Walburga opgevoed in het benedictijnerklooster van Wimborne (Dorset, Engeland), onder supervisie van de heilige Tatta. Haar vader was toen reeds overleden tijdens zijn pelgrimage naar Rome.

Op verzoek van de heilige Bonifatius vertrok Walburga omstreeks 748 met enkele andere monialen naar Zuid-Duitsland om haar broer Willibald te helpen bij het evangeliseren van de heidense bevolking aldaar.

Walburga werd abdis van diverse religieuze gemeenschappen voor zowel mannen als vrouwen in Heidenheim (Duitsland). Zij bezat de gave om op een geduldige, bescheiden en open manier leiding te geven. Walburga was een begenadigde genezeres en bezat eveneens de gave om hekserij te bestrijden.

Zij stierf op 25 februari 779 en werd in Heidenheim begraven. In de nacht van één mei 870 werden haar relieken overgebracht naar Eichstätt, waardoor deze nacht nog steeds bekend staat als de Walpurgisnacht.

Walpurgisnacht is ook een heidens feest dat het begin van de zomer markeerde en van oudsher geassocieerd werd met heksen. Hoewel de heilige Walburga geen enkele band had met dit festival, werd haar naam toch geassocieerd met hekserij en volksbijgeloof.  

Het is mogelijk dat de bescherming van de gewassen die aan haar toegeschreven wordt - gesymboliseerd door drie korenaren - een overblijfsel is van een aardemoeder-cultus en de oorsprong van haar verbinding met deze heidense feestdag is.

Walburga werd door paus Adrianus II heilig verklaard. Reeds in de 11de eeuw werd de devotie voor de heilige Walburga verbonden met de zgn. 'Walburga olie' of 'Walburgolie': dit is het vocht dat afkomstig is uit de sarcofaag waarin haar relieken bewaard worden. Aan dit vocht werden geneeskrachtige eigenschappen toegeschreven.

De heilige Walburga is tevens de patrones van diverse steden en gemeenten in de Lage Landen; waaronder Zutphen, Netterden, Oudenaarde, Veurne, Antwerpen en Groningen.

Zij wordt aangeroepen tegen hoest, hondenbeten, dolle honden, rabiës, hongersnood, watervrees, stormen en voor het bekomen van een goede oogst.

Afbeelding: 'de heilige Walburga als martelares' door de Meester van Meßkirch, 16de eeuw. Schilderij afkomstig van de voormalige zijaltaren van de St. Martinskirche in Meßkirch (Duitsland).

Weerspreuk

Regen in Walburgisnacht,
heeft steeds de kelder vol gebracht.